Üzleti tippek

A vállalkozók sem mind piacpártiak

admin

2007. 06. 21. 16:00

A magyar vállalkozók körében csökkentek a döntően piaci alapú szabályozás hívei, s erősödött az igény az állami szerepvállalásra. A vállalkozók többsége szemlátomást károsnak tartja a korlátok nélküli piaci verseny következményeit.

A vállalkozók elsöprő többségének véleménye szerint a nagyvállalatok, s csaknem felük szerint a politika meghatározóan befolyásolja a piacot – olvasható a Társadalomkutatási Intézet (TÁRKI) által végzett közvélemény-kutatáson alapuló kutatási jelentésben.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által rendelt kutatás eredményei szerint a vállalkozók véleménye több lényeges pontban is megváltozott a három évvel ezelőtt készített hasonló felmérés eredményeihez képest.


A nagyvállalatok és a politika piacdomináló szerepével a 2004-es felmérésben is egyetértett a vállalkozók nagy többsége, idén valamelyest csökkent azoknak a száma, akik ezt jelentős gondnak tartják (ám még mindig nagyon sokan vannak: a nagyvállalatok dominanciájával a válaszadó vállalkozók 82 százaléka, a politika piaci befolyásával 48 százaléka értett egyet).


Sokan, a megkérdezett vállalkozók 47 százaléka gondolta úgy, hogy nehéz hozzáférni a beszerzési forrásokhoz, ami jelentős növekedés a korábbi 26 százalékos arányhoz viszonyítva.


A 2004-es felméréshez képest erősödött az a vélemény is, hogy nehezen hozzáférhetők az értékesítési piacok (a megkérdezettek 54 százaléka gondolta így), ez az álláspont főként a kkv-szektorhoz tartozó vállalkozókra volt a jellemző. Ugyancsak főként a kis- és középvállalkozások vezetői érzik jelentős problémának a gazdaságra gyakorolt politikai befolyást.


Kevesebb a liberális


A vállalkozók kétharmada szerint jobb, ha a gazdasági folyamatok szabályozásában nagyjából azonos mértékű az állam és a piaci verseny hatása, míg korábban a vállalkozóknak kevesebb mint a fele gondolta így. Csökkent azoknak a tábora, akik a döntően piaci alapú szabályozást tartják ideálisnak.


Mint a tanulmány készítője megjegyzi, még mindig érvényes a 2004-es felmérés nyomán levont tanulság: a magyar vállalkozók nem annyira a piac szabályozottságát, mint inkább annak hiányát (pl. politikai beavatkozás, monopóliumok kialakulásának lehetősége) vagy a szabályok áthágását látják problémának.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.