Üzleti tippek

Nem lesz többé Hofi és Boncz a rádióban?

Garas Dezső nem vette át az idén neki ítélt Karinthy-gyűrűt. A színész ezzel tiltakozott Frakasházy Tivadar elbocsátása és a Rádiókabaré ellehetetlenítése ellen. Nyílt levélben fejezte ki felháborodását több korábbi kitüntetett is, többek között Fábry Sándor, Kern András és Nagy-Bandó András.

Elmaradt a Karinthy-gyűrű átadása a Rádiókabaré műsoraiban nyújtott kiemelkedő előadói tevékenységért a Magyar Rádió Márványtermében, mert a díjazott Garas Dezső nem vette át az elismerést – közölte Sinkó Péter, a Rádiókabaré szerkesztőségvezetője szerdán az MTI-vel.

Garas Dezső az MTI-nek elmondta: azzal, hogy nem vette át a Magyar Rádió elismerését, Farkasházy Tivadarnak, a Rádiókabaré szerkesztőjének elbocsátása ellen akar tiltakozni. A színész kijelentette, hogy Farkasházy Tivadarhoz semmiféle baráti viszony nem fűzi. Mint Garas Dezső elmondta, gyakran lépett fel a Rádiókabaréban, és Farkasházy Tivadar szakmai teljesítményét nagyon nagyra tartja.

A színművész úgy vélte: valakinek érdekében állhat, hogy lerontsa a Magyar Rádió népszerűségét, és az emberek elforduljanak tőle. Garas Dezső arra nem tudott választ adni, hogy mindez „öntelt butaság, vagy egy jól megtervezett dolog, de valakinek az érdekében állhat, hogy a rádióból könnyű préda váljon.”

Korábbi Karinthy-gyűrűsök nyílt levele

A Karinthy-gyűrűsök szerdán Such Györgynek, a Magyar Rádió Zrt. elnökének címzett petíciót tettek közzé, amelynek a díjazottak szerint különös aktualitást ad, hogy a Karinthy-gyűrű történetében először Garas Dezső nem vette át a Magyar Rádió díját, tiltakozásul Farkasházy Tivadar elbocsátása ellen.

A petíciót Éles István, Fábry Sándor, Kern András, Majláth-Mikes László, Maksa Zoltán, Markos György, Megyesi Gusztáv, Nagy-Bandó András, Nádas György, Litkai Gergely, Sas József, Tóth Tibor jegyzi. A Karinthy-gyűrűsök MTI-hez is eljuttatott levelükben a magyar kabaré egyik utolsó műhelyének ellehetetlenüléséért emeltek szót.


Nem lesz többé Hofi és Boncz a rádióban? 1

Készülõdés egy 2005-ös Rádiókabaré felvétele elõtt (MTI)



A petícióban „furcsállják”, hogy a Magyar Rádió leghallgatottabb műsorai szűntek meg, köztük a Kabarécsütörtök, amely évtizedeken keresztül volt az ország lakosságának népszerű műsora. Mint írják, az 1968 óta működő Rádiókabaré műsorideje az új műsorstruktúrában havi 18 óra 20 percről 3 óra 20 percre csökkent. A Petőfi rádión a kabaréműsorok teljesen megszűntek. Hozzáteszik: a Kossuthon változott az adásidő és az ismétlési rendszer, ennek következtében a régi hallgatók elvesztése is valószínűsíthető.

A dokumentum szerint az ismétlések elmaradásával megszűnt a szerzők és előadók anyagi bázisa, mivel a versenyképtelen szerzői díjakat csak az ismétlések tudták némileg kompenzálni. Az ismétlések megszűnésével nem hallhatnak a hallgatók több Hofit, Boncz Gézát és Kellér Dezsőt a Magyar Rádióban.

—-Megalázó elbocsátások—-

Megjegyzik, hogy Farkasházy Tivadar elbocsátásával az egész műsornak egyetlen adásszerkesztője maradt, így tehetségkutatásra, az új szerzők kinevelésére aligha marad erő és emberi erőforrás. A levélírók szerint az adminisztrációs terhek miatt szinte lehetetlenné vált a műsorkészítés.

„Kollégáinkat a több évtizedes munkaviszonyuk után nem köszönetnyilvánítással, hanem minősíthetetlen, megalázó módon bocsátották el” – olvasható a levélben. Mint írják, a Rádiókabaréval kapcsolatos döntések során véleményüket, de a szerkesztőség véleményét sem vették figyelembe, önállóságát megvonták, szakmaiatlan döntések sorával törekedtek a műfaj ellehetetlenítésére, szembemenve az ésszerű gazdálkodás és műsorpolitika minden szabályával.

A levél írói arra kérik a rádió vezetőségét, hogy vizsgálják felül korábbi álláspontjukat, és „valóban az ésszerűség alapján” hozzák meg döntésüket.

Farkasházy: én rúgtam ki a rádiót


Az MTI pénteken adott arról hírt, hogy közismert rádiósoktól, így Farkasházy Tivadartól, Koltay Gergelytől és Váradi Júliától is megválik a nemrég beindított csoportos leépítés alkalmával a Magyar Rádió (MR).

„Én rúgtam ki a Magyar Rádiót” – fogalmazott az MTI érdeklődésére korábban Farkasházy Tivadar. Arra a kérdésre, hogy ez miként történt, annyit mondott, „van egy agyam és egy szívem”. Annyit tett még hozzá, kíváncsian várja, hogy a Rádiókabaréban 33 esztendőn át vele együtt dolgozók, vagy éppen a felfedezettjei hogyan reagálnak a történtekre.

„Nem volt ráutaló magatartás” – mondta az MTI megkeresésére Váradi Júlia Pulitzer-díjas vezető szerkesztő, aki – mint mondta – nem kapott választ Kerényi György adófőszerkesztőtől, amikor az okokról kérdezte. Hozzátette: napokkal, hetekkel korábban még arról volt szó, hogy egy heti műsort készít. Váradi Júlia emlékeztetett, hogy ő az intézmény egyik érdekképviseletének választott tisztségviselője, s nem lenne elküldhető. „Ha ők a jogra hivatkoznak, akkor valószínűleg nekem is arra kell majd hivatkoznom. Ettől a történet nem lesz szebb” – fogalmazott.

Magyar Rádió vezetése közleményben hozta nyilvánosságra, hogy összesen 192 dolgozójától válik meg. A csoportos létszámleépítést négy ütemben hajtják végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik