Üzleti tippek

Boros és Bochkor miatt elhallgat a Sláger Rádió

Már a bíróság is arra kötelezi a Sláger Rádiót, hogy egy időre kapcsolja le adását, mert a Bumeráng műsorvezetői sértegették a bicikliseket.

Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2006. február 1-én hozott határozatában megállapította, hogy a Sláger Rádió 2005. szeptember 20-án sugárzott Bumeráng című műsorszámában megsértette a közösségek méltóságát, amit a médiatörvény hamadik paragrafusa tilt. Ezért a testület a médiatörvény 112. paragrafusa alapján a műsorszolgáltatási jogosultság 10 perces felfüggesztéséről döntött – tájékoztatta lapunkat a testület.

Az ORTT-nek nem tetszett

A műsorszám a 2005. szeptember 22. napjára meghirdetett Autómentes Világnap és ennek keretében előre bejelentett biciklis felvonulás témájával foglalkozott. A műsorvezetők markánsan hangot adtak negatív véleményüknek, tetézve ezt hallgatói üzenetek felolvasásával is. A kerékpáros felvonulókat, illetve a rendezvény szervezőit, tágabb értelemben a környezetvédőket esetenként rendkívül durva és sértő megjegyzések érték, valamint negatív hangulatkeltés folyt ellenük, egyúttal tettleges bántalmazásukra való felszólítás is elhangzott – áll az ORTT közleményében.

Az ORTT arra a következtetése jutott, hogy a szerkesztői szabadság – tágabb értelemben a véleménynyilvánítás szabadsága – nem ütközhet a közösségek méltóságával. Azaz a műsor nem irányulhat semmilyen kisebbség – jelen esetben a biciklis felvonulók, illetve környezetvédők -, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

A Sláger Rádió bírósághoz fordult a testület határozatával szemben és kérte annak felülvizsgálatát.


A bíróság nem kifogásolta

Az I. fokú ítélet megállapítása szerint a biciklisek nem alkothatnak kisebbséget, mert nincs az adott embercsoportot összetartó és rá jellemző, alkotmányban, vagy nemzetközi szerződésben elismert emberi vagy alapjog, és nem a közös történelmi hagyomány, a nyelvi, ideológiai hagyományok, avagy hitbéli meggyőződés alakította „kisebbségi”csoporttá őket. Ez alapján az ORTT nem minősíthette a fenti esetet a kisebbségek megsértéseként, ezért az I. fokú bíróság a határozatot hatályon kívül helyezte.

Az ORTT az I. fokú ítélet ellen fellebbezést nyújtott be. Szerintük ugyanis a médiatörvény közösségek védelméről szóló paragrafusa nem határozza meg, hogy a kisebbség milyen fajta kisebbség – hanem általában véve védelemben részesíti az adott helyzetben adott relációban kisebbségbe kerülő embercsoportokat (nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbségek). A törvény miniszteri indoklása sem tartalmaz arra vonatkozóan információt, hogy a jogalkotó szándéka vajon mire irányult: csak a közös történelmi hagyománnyal, a nyelvi, ideológiai hagyományokkal, avagy hitbéli meggyőződéssel rendelkezőket tekinti kisebbségnek, vagy ezen túlmenően, egyéb szempont szerint szerveződő csoportokat is.


Az alkotmány szerint kisebbségben vannak a környezetvédők

A biciklisek, környezetvédők nem általában véve számítanak kisebbségnek, hanem azon az adott napon (Autómentes Világnapon előre bejelentett biciklis felvonuláson) adott esemény kapcsán, mint sajátos azonosságtudattal rendelkező közösség, a többséghez viszonyítva tekinthetők kisebbségnek.

Az Alkotmány 18. paragrafusa pedig védi az egészséges környezethez való jogot. A biciklis felvonulóknak, környezetvédőknek, mint „közösségüket” összetartó, azonosságtudatukat jellemző emberi illetve alapjoguk valójában az egészséges környezethez való jog, amely ún. harmadik generációs alapjog. Az Alkotmánybíróság több határozatában is kifejtette, hogy a környezetvédelemhez való jog, illetve egészséges környezethez való jog tulajdonképpen az élethez – az emberi élet és létfeltételeinek védelméhez való – alapjog része, speciális alkotmányos alapjog – folytatódik az ORTT közleménye.


Másodfokon a bicikliseknek is jó lett

A II. fokú bíróság ítéletében megváltoztatta az I. fokú bíróság ítéletét, és a Sláger Rádió keresetét elutasította. Az ítélet indoklásában osztotta az ORTT fellebbezésében foglaltakat, kiegészítve azzal, hogy a kisebbség, mint fogalom, valamilyen rendező elv szerint csoportba tömörülő emberek összessége és ilyen értelemben kisebbségnek számítanak például adott esetben a vadászok, horgászok mint sporttársak is, így a perbeli esetben a környezetvédő biciklisták is.

A fentiek alapján az ORTT határozata végrehajthatóvá vált, így a műsorszolgáltatónak a határozatot – a jogerős ítélet kézhezvételét követően – a „Bumeráng” című műsorban 08 óra és 08 óra 10 perc között kell végrehajtani – zárul az ORTT által kiadott dokumentum.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.