Üzleti tippek

Kevés a hitel, szigorúak a pályázati feltételek

admin
admin

2007. 06. 19. 13:50

Nehezen teljesíthetők a vállalkozások növekedésével kapcsolatos pályázati elvárások, és legalább 25 millió forintnak kellene lennie a beruházási mikrohitelek felső határának – állítják a vállalkozások érdekvédői.

Mint arról korábban hírt adtunk, a kormányzat tervei szerint a mikrohitel programban 12 millió forint felső határig ötéves futamidővel új beruházási hitelkonstrukciót biztosítanak a kis- és közepes vállalkozásoknak. A pályázati kiírásokkal kapcsolatban a kormányzat folytatni kívánja azt a gyakorlatot, hogy a vállalkozásoknak vállalniuk kell árbevételük dinamikus növelését.


Akadhatnak vállalkozások, amelyek eszközigényét a 12 millió forintos hitelkeret is kielégíti, azonban a 25 milliós felső határ jóval szerencsésebb lett volna. A kamara javaslata a Széchenyi-kártyára alapozott, 25 millió forintos felső határú beruházási hitel volt – mondta a FigyelőNet kérdésre Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) főtitkára. Lőrince Péter, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnökének főtanácsadója szerint is legalább 25 millió forintnak kellene lennie a beruházási hitel felső határának.


Előírt növekedés


Az érdekvédők abban is egyetértettek, hogy nehezen lehet megfelelni azon pályázati követelményeknek, amelyekben árbevételük növelését írják elő a pályázó vállalkozóknak. Az MKIK főtitkára szerint ezeknek a követelményeknek csak az innovatív jellegű területeken tevékenykedő cégek tudnak eséllyel megfelelni. Lőrince Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a vállalkozóknak több évre előre vállalniuk kell a magas, 8-15 százalékos árbevétel-növelést, bár ez a vállalás az idén reálértéken (ha az infláció torzító hatásától eltekintünk) legfeljebb hatszázalékos árbevétel-növelést jelent, az infláció csökkenésével később magasabb reálértékű árbevétel-növekedést kell a vállalkozónak elérnie. Lőrince Péter emlékeztetett arra is, hogy a kkv-k többsége nem exportál, így csak szerény mértékű belföldi növekedésre számíthat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.