Üzleti tippek

Új ötletek vállalkozásfejlesztésre

Hatmillió, illetve tizenkétmilló forint lesz a kis-, és középvállalkozások által igényelhető mikrohitelek felső határa. A fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerint ősztől megsokasodnak a pályázati lehetőségek, de feltétel lesz, hogy a pályázó vállalkozások vállalják a dinamikus növekedést.

Elsőként a mikrohitelprogram, majd az úgynevezett hitelportfólió program, végül pedig a kockázati tőkeprogram keretében is segíteni fogják majd a kis- és középvállalkozásokat – beszél a kormányzati tervekről Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos pénteken, Budapesten a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) rendezvényénA jelenlegi terv szerint a mikrohitel program keretében 6 millió forintig kidolgoznak egy forgóeszköz hitellehetőséget a kis- és közepes cégeknek, ezzel párhuzamosan pedig 12 millió forint felső határig ötéves futamidővel egyfajta új beruházási hitelkonstrukciót biztosítanak a kis- és közepes vállalkozásoknak.


Pályázatok növekedőknek


Bajnai Gordon szólt arról, hogy ősszel tömegesen indulhatnak az új pályázatok, „a pályázati dömping” olyan új területeket is tartalmaz majd, mint a minőségbiztosítás, a komplex beruházás-ösztönzés, illetve a lemaradó vagy gyengén fejlett térségekben a foglalkoztatás-bővítés.


Bajnai Gordon elmondta: mivel az Új Magyarország Fejlesztési Terv alapvető célja a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás ösztönzése, a pályázati kiírásoknál teljesítménykövetelményeket írtak elő a vállalkozások számára.


„Ha azt akarjuk, hogy középtávon a magyar GDP bővülése visszatérjen a korábbi 4 százalék körüli szintre, akkor a hazai vállalkozásoknak is ezt szem előtt kell tartaniuk, és csak akkor kaphatnak állami és uniós forrásokat, ha vállalják a folyamatos bővülést, árbevételük növelését”. Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy már az első pályázati kiírásoknál azt az elvárást fogalmazták meg, miszerint a kis- és közepes cégeknek éves szinten 8-15 százalékkal kell bővíteni árbevételüket, ami az adott évi inflációt is beszámítva hosszabb távon 4-6 százalékos reálnövekedést valószínűsít. Az első pályázatok alapján az uniós forrásokért folyamodó cégek mintegy 30 milliárd forint forrást kötöttek le.


Garanciavállalás és kockázati tőkeprogram


Bajnai Gordon elmondta: a kormányzat jelenleg arról szeretne megállapodni a bankokkal, hogy egy nagyobb hitelportfólió mögé, nevezetesen mintegy 100 millió forint keretig jelentős összegű állami garanciát nyújtana az állam az ebben részt vevő kereskedelmi bankoknak. Ezt a 100 milliós hitelportfóliót az adott pénzintézet akár több kisebb cég között is meg tudná „osztani” egy-egy konkrét kölcsönnyújtás esetén, a hitelportfólió-garancia program is ősztől indulna.

A kormánybiztos szerint az innovatív, azaz a kutatásokat és fejlesztéseket is felvállaló kis- és középvállalkozásokat pedig kedvező feltételek mellett kockázati tőkével kívánja segíteni a kormányzat, hogy fejlesztéseikhez igénybe tudjanak venni uniós forrásokat.


Pólusprogramok

Bajnai Gordon aláhúzta: a pólusprogramok is ősztől indulnának, melyeknek az a célja, hogy „hét nagy vidéki város rákerüljön az Európa fejlett gazdaságát bemutató térképre”. Ezek a pólusprogramok olyan gazdaságfejlesztési céllal indulnának, amelyek egy-egy adott nagyobb vidéki városban elősegítenék az ottani biotechnológiai, nanotechnológiai vagy más csúcstechnológiai fejlesztéseket, de a pólusprogramokban nemcsak csúcstechnológiai fejlesztésekkel lehetne részt venni, a lényeg az, hogy magas hozzáadott értéket állítson elő az adott induló program.

Átfogóan az a cél, hogy a pólusprogramok révén a magyar gazdaságban egy-egy nagyobb település esetében a vállalkozások a verseny mellett együttműködjenek a gazdasági bővülés elérése érdekében – mutatott rá a kormánybiztos. Elmondta: a 2007–2013 közötti időszakban mintegy 500 milliárd forint juthat a pólusprogramoknak, és az is a tervek között szerepel, hogy az adott nagyvárosok felsőfokú intézményei közelebb kerüljenek a gazdaság mindennapi igényeihez, fejlesztési elképzeléseihez.






Ajánlott videó

Olvasói sztorik