Üzleti tippek

Pályázati kezesek

Egyszerre három, részben állami hátterű intézmény is vállalkozhat rövidesen az idei „második hullámban” elérhető uniós kkv-pályázatokkal kapcsolatos kezességvállalásra.

Újabb európai uniós pályázatokat hirdettek meg a kis- és középvállalkozóknak a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretében. A 10 millió forint feletti, nem kutatás-fejlesztési jellegű támogatási összegek elnyeréséhez a cégeknek az igényelt összeggel megegyező banki vagy egyéb garancia biztosítékát is fel kell mutatniuk (ez persze ingatlannal vagy tárgyi eszközzel is kiváltható). Márpedig a hitelintézetek a garanciát csak akkor ítélik meg, ha a pályázó vállalkozásnak ehhez megfelelő fedezete van.

Ezt a gondot orvosolja a Corvinus-csoport és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tulajdonában lévő, 6 milliárd forintos tőkehátterű Start Tőkegarancia Zrt. Ha meg tudnak állapodni a pénzintézetekkel, a társaság májustól egyszerűsített bírálattal, díj fejében készfizető kezességet vállal a hozzá forduló kkv-kért a banknál a garancia fedezetlen részére – foglalta össze Zoltán Csaba vezérigazgató.

Fedezet-kiegészítés

A Start Tőkegarancia Zrt. szerepe tehát a banki garancia kiegészítése. A pályázók pénzügyi helyzetének minősítését a hitelintézetek végzik el. Ha úgy ítélik meg, hogy az adott vállalkozás pénzügyi helyzete és pályázati elképzelése jó, de fedezethiány miatt mégsem adható meg egészében a garancia, bevonják a számukra kezességvállaló nyilatkozatot kiadó Startot az ügyletbe.

Utóbbi nem vizsgálja át részletekbe menően még egyszer a céget, hanem csak egyszerűsített kockázatelemzést végez, figyelembe véve az adott pályázat követelményeit. A tőkegarancia-cég 5–100 millió forint közötti, a bankgarancia összegéhez viszonyítva maximum 80 százalékos szolgáltatása fejében egyszeri fedezeti díjat, illetve évente 1–2 százalékos fix garanciadíjat kér. A vállalkozások számára jelentős pozitívum, hogy a társaság a kezességvállaláshoz nem kér semmilyen biztosítékot. A garanciák lehívására a társaság becslése szerint a projektek legfeljebb 5–10 százalékánál kerülhet sor, az árbevételre vonatkozó pályázati követelményeket is figyelembe véve.

Zoltán Csaba szerint egy évben 100–200 vállalkozás igényelheti majd a Start Tőkegarancia Zrt. kezességét, a garanciaigény pályázatonként átlagosan 40 millió forint körül lehet. Szolgáltatásukat még azoknak is érdemes igényelni, vélekedik a vezérigazgató, akiknek egyébként volna megfelelő tárgyi vagy ingatlanfedezetük. Az EU-pályázatok köre ugyanis folyamatosan bővül, így kifejezetten előnyös, ha egy kkv nak rendelkezésére áll tartalék fedezet. A megvalósított beruházás a tevékenység bővülését eredményezheti, ahhoz pedig bankhitelből fedezendő magasabb forgótőke-szükséglet párosulhat.

Saját tőke terhére

Nem a banki konstrukciót kiegészítő, hanem önállóan is megálló, közvetlen pályázati garanciavállalásra készül a Hitelgarancia (HG) Zrt. a vállalkozások számára – jelentette be Király Zsolt, a cég igazgatója. Az állami, hitelintézeti és szakmai érdekképviseleti tulajdonban lévő HG az előző pályázati ciklusban ilyet azért nem tudott nyújtani, mert a jogszabályok tiltották, hogy állami kötelezettségvállalásra (pályázati támogatási összegre) egy másik állami cég vállaljon garanciát.

Az idei költségvetési törvény viszont lehetővé tette, hogy a HG állami viszontgarancia nélkül, saját tőkéje terhére ilyen szolgáltatást nyújtson (biztonságképpen ehhez várhatóan piaci viszontgaranciát szereznek majd). A konstrukció feltételeit lapunk zártáig nem dolgozták ki, de annyi tudható, hogy a HG hasonló termékeiért, azaz kereskedelmi banki hitelek vagy garanciák mellé nyújtott kezességéért 0,8, illetve 1 százaléknyi tarifát számít fel éves díjfizetés esetén. Hosszabb futamidőre létezik egyösszegű díjfizetés is: ez bankgarancia kezességénél 2–5 év közti időszakra 1,10–1,80 százalék közötti összeg lehet a tényleges futamidőtől függően.

Eddigi konstrukcióinál a HG azt is hangsúlyozta, hogy akár az ügyfél kötelezettségeinek 60–80 százalékára is vállalnak kezességet. Ennek összege akár 800 millió forint, futamideje 15 év is lehet.

Szövetkezetben

A bank helyett választható pályázati kezességvállalásra készül a március végén öt regionális garanciaszövetkezet egyesülésével létrejött Unió Garanciaszövetkezet is, amelyet alapítóként a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium, illetve a Kis- és Középvállalkozói Érdekképviseleti Szövetség (KÉSZ) négy érdekképviselete (ÁFEOSZ, IPOSZ, KISOSZ és OKISZ) jegyez – mondta el Vadász Gyögy, az új szövetkezet alelnöke. Az elődszövetkezetek korábban egymilliárd forintnyi pályázati összegre vállaltak is kezességet, igaz, csak egy, mára kifutó pályázat, a HEPOP 3.5 esetében.

Az Unió Garanciaszövetkezetbe belépő kisvállalati tagoknak a szolgáltatás fejében évi 1,8 százaléknyi kezességvállalási díjat kell fizetniük, illetve szövetkezeti részjegyet kell jegyezniük. A jegy értéke minimum 10 ezer forint, ami 2 millió forint igényelt garanciaösszegenként további 10-10 ezer forinttal nő (például 6 milliós kezességvállalásnál 30 ezer forint).

A kezességvállalások volumenét az Unió meglévő 270 millió forint tőkeösszege mellett a HG igénylendő 2–3 milliárd forintnyi fedezetvállalási hátterével futtatnák fel. Másik megoldásként az jön szóba, hogy az Unió csak a HG-nek „bedolgozva”minősíti a hozzá forduló vállalkozásokat, de a tényleges kezességvállalást az utóbbi végezné el. Az Unió garanciavállalását nem KÉSZ-tag kisvállalatok is igényelhetik, de a szövetkezeti belépéshez ekkor valamelyik érdekképviselet formális ajánlására és a cég pénzügyi adatainak átvizsgálására van szükség.

A kkv-k „pályázatigarancia-piaca” éves szinten több tízmilliárd forintnyi lehet a következő években – kalkulált Szakáll Gábor, a Start Zrt. üzletágvezetője. A különböző operatív programok keretében a kkv-k számára elérhető pályázati források éves szinten 150–200 milliárd forintot érhetnek el, a Start Zrt. várakozásai szerint ennek felét érheti el a bankgarancia-biztosítékok összege. Ezt arra alapozzák, hogy a korábbi tapasztalatok szerint a jelentkező cégek a pályázati összegek mintegy 25 százalékát fedezték (bank)garanciával, és ezt az arányt a pályázati kezességvállalás termék megjelenése jelentősen megemelheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik