Üzleti tippek

Uniós sávváltás

Európai uniós webes felület fejlesztésébe kezdene a Szélessáv Alapítvány. A megbízásról várhatóan szeptember elején döntenek.

Egy kézbe kellene összefogni az Európai Unióban futó, egyelőre nemzeti szintű, a szélessávú internet-hozzáférés terjesztését célzó programokat – merült fel az ötlet a május közepén Brüsszelben megrendezett Bridging the Broadband Gap 2007 konferenciát lezáró tanácskozás résztvevőiben. És miért ne lehetne az a kéz magyar – gondolt egy merészet Bóna Ákos, a Szélessáv Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A szervezet egy Európában egyedülállónak számító eszköz, a szélessáv-kereső (www.szelessavkereso.hu) bemutatására kapott lehetőséget az uniós eseményen, ráadásul egy olyan előválogatást követően, amelynek során 163 projektből mindössze 41-et választottak ki – emlékezik vissza Bóna Ákos.

Az általuk kifejlesztett portál olyan speciális, az interneten keresztül használható eszköz, amely házszámra lebontva mutatja meg az érdeklődőknek, hogy milyen szolgáltatók elérhetőségére van mód.

A konferencia zárásaként tartott IANIS+ (Innovative Actions Network for the Information Society) E-infrastruktúra csoport értekezletén sorra vették a legígéretesebb projekteket, és egyhangú volt a résztvevők véleménye, hogy tovább kellene vinni ezeket a programokat, azok összefogására pedig létre lehetne hozni egy internetes felületet.

Uniós fórum

Erre a feladatra vállalkozna a Szélessáv Alapítvány, az elképzelések szerint kialakítva egy az összes tagállam nyelvére lefordított felületet, amely a gyors világhálós eléréssel kapcsolatos információk megjelenítése mellett uniós szélessávú fórumként is működhetne.

Az első, még a brüsszeli konferencián kapott visszajelzések kedvezők, a tavaly létrejött alapítvány szakértői most az elképzelés részletes kidolgozását végzik, többek között a felület struktúrájának megfelelő kialakítását, a belső intranet megtervezését. Az ügyben szeptember elejére várható döntés, a magyar alapítvány elképzeléseit a napokban mutathatja be az európai innováció felkarolásán és elterjesztésén dolgozó IANIS+ bilbaói értekezletén.

A brüsszeli eseményen egyébként kicsit árvának érezhették magukat a Szélessáv Alapítvány képviselői, hiszen míg Lengyelországból mintegy ötvenen voltak kint Brüsszelben, itthonról rajtuk kívül mindössze a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium képviseltette magát néhány fővel, s ez jól mutatja a kormányzati érdeklődés szintjét a digitális társadalom építése és az internet elterjesztése iránt.

Új hullámok

A konferencia eredményeként a közeljövőben az Európai Unió kiemelt figyelmet fordít a vidék és a városok közötti szélessávú szakadék felszámolására – mondta el Bóna Ákos. A szélsőséges földrajzi körülmények vagy a gyér népsűrűség alternatív technológiákat igényelnek, többek között új, vezeték nélküli megoldásokat, mint például a WiMax. A brüsszeli esemény további eredménye, hogy az EU a következő években szorgalmazza a helyi mobiltelefonos frekvenciafelosztások újragondolását. A vezeték nélküli technikáknak ugyanis rádiófrekvenciákra volna szüksége, ezt azonban a jelenlegi, hagyományos médiumokra kitalált szabályozási rendszer nagyon megnehezíti.

Az európai uniós projektek mellett az alapítvány Magyarországon is további fejlesztésekre készül. A szélessáv-kereső hazai adatbázisa teljesnek mondható, és a tervek szerint hamarosan elindítják saját telefonos ügyfélszolgálatukat is, ahol azoknak nyújtanak a hozzáférési adatok mellett hasznos információkat, akiknek még nincs internet-előfizetésük – közölte Bóna Ákos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik