Üzleti tippek

Új terminált építenek Ferihegyen

A budapesti repülőtér új tulajdonosa 261 millió euróért Közép-Európa legsikeresebb légikikötőjévé fejlesztené Ferihegyet.

A ferihegyi kettes terminált 1986-ban megépítő német Hochtief cégcsoport szerezte meg június 6-án a reptér többségi csomagját. A cég szerint a kereskedelmi, illetve a biztonsági ellenőrzés területei hagynak leginkább kívánnivalót maguk után, de a legnagyobb fejlesztések az utasforgalom bővítését szolgálják majd.

Először egy új terminált építenek az áruszállító gépeknek, utána – több lépcsőben – akkorára fejlesztik majd a légikikötőt, amekkora évente 30 millió utas kiszolgálásra lesz alkalmas. Jelenleg 8,5 milliónyian fordulnak meg Ferihegyen, a különbséget az eddig csak tervekben szereplő 2C terminál felépítésével, valamint a meglévők kibővítésével éri

Az építő tulajdonos

A HochTief 37,25 százalékot birtokol a Budapest Airport részvényeiből, de kanadai, szingapúri és német társaival együtt 75 százalék minusz 1 részvényt kontrollál.

majd le a cég – tájékoztatott dr. Reinhardt Kalenda, a reptér új vezérigazgatója.

A 2A és 2B terminál közötti tér beépítésével létrehoznak egy hatalmas reptéri bevásárlóközpontot. Az A terminál továbbra is a Malévet, illetve a OneWorld szövetséghez tartozó légitársaságokat szolgálja majd, míg a 2B a schengeni országokba irányuló forgalmat bonyolítja majd. A műemléki védettségű 1-es terminál a diszkont légitársaságok gépeit fogadja, míg az érkező gépeket egy új utascsarnok szolgálja majd – így az egyes terminál területe a kétszeresére nő majd.

Az áruszállítást fogja szolgálni a Vecsésen megépítendő cargoterminál, amely kizárólag áruszállító gépeket fogad majd. Ennek építése még az idén megkezdődik, első fázisát pedig 2009-re fejezik be az ígéretek szerint. Az új terminál 8 ezer négyzetméteres lesz majd.


Új terminált építenek Ferihegyen 1

A reptér 2025-ben


A kettes terminálon építenek két új mólót, melyen az utashidak egyszerre 16 repülőgépet tudnak kiszolgálni.

A repteret üzemeltető Budapest Airport Rt. a légikikötőt egy „Airport Cityvé” bővíti – mondta Kalenda. Ebben üzletközpont, parkolóház, négycsillagos szálloda (250 szobával), konferenciatermek és vendéglők állnak majd a vendégek rendelkezésére.

Kalenda szerint növelni és bővíteni fogják a Ferihegyet használó légitársaságok számát. nemcska a reptéri díjak csökkentésével, hanem különböző ösztönzőkkel is új útvonalakat és új légitársaságokat is Budapestre szeretnének csábítani. Ezek kialakításában a reptér új tulajdonosa, a HochTief Airport GmbH aktívan részt kíván venni – hangsúlyozta Kalenda, aki nemcsak a Ferihegyi reptér, hanem a tuajdonos cég vezérigazgatói tisztét is ellátja.


A cégen belül is átszervezésekre készülnek, leggyorsabban a minibusz-szolgáltatást szeretnék kiszervezni. Kalenda ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: nem lesznek tömeges leépítések, de a reptéren és környékén rengeteg új munkahelyet fognak kialakítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik