Üzleti tippek

Megtorpanó kis és középvállalkozások

admin
admin

2007. 06. 07. 11:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe májusban elérte a 46,2 százalékot, február óta javul, ám elmarad a tavalyi értéktől. A tartós nemzetközi konjunktúra hatására főként az exportképes középvállalatok értékesítési lehetősége bővül, ugyanakkor a belföldi kereslet szűkülése fékezően hat.

Májusban a hazai vállalatok többsége változatlannak ítélte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A következő fél évben a nemzetgazdasági feltételek javulásában bízik a KKV-k egyharmada, szinten maradását valószínűsíti 36 százalékuk. A pesszimista előrejelzések aránya az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza, mértéke 31 százalék.

A hazai vállalatok 54 százaléka a következő fél évben nem feltételezi likviditása javulását. A pénzügyi nehézségekkel számoló cégek aránya 32 százalék. A vállalkozások átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban fejlesztéseik elhalasztásával, vagy banki hitel felvételével tervezik megoldani.

Az Ecostat elemzése szerint az elmúlt időszakban a működési feltételek rosszabbodása, az adóterhek, az infláció emelkedése és a vásárlóerő szűkülése miatt a KKV szektor fejlődése megtorpant. Az államháztartás konszolidációját szem előtt tartva 2007-ben és jövőre is legfeljebb az uniós támogatási források lendítenek a hazai vállalkozások helyzetén. A vállalatok beruházási tevékenységét fékező objektív tényezők sorában az első helyen az elégtelen belföldi kereslet, a másodikon a bizonytalan jövő áll.

A saját hatáskörű áremelési szándékot összegző mutató 4,5 százalék, magasabb a korábbinál. A kis-és középvállalatoknak főként a szolgáltató szektorban van áremelési lehetőségük.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.