Üzleti tippek

Megtorpanó kis és középvállalkozások

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe májusban elérte a 46,2 százalékot, február óta javul, ám elmarad a tavalyi értéktől. A tartós nemzetközi konjunktúra hatására főként az exportképes középvállalatok értékesítési lehetősége bővül, ugyanakkor a belföldi kereslet szűkülése fékezően hat.

Májusban a hazai vállalatok többsége változatlannak ítélte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A következő fél évben a nemzetgazdasági feltételek javulásában bízik a KKV-k egyharmada, szinten maradását valószínűsíti 36 százalékuk. A pesszimista előrejelzések aránya az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza, mértéke 31 százalék.

A hazai vállalatok 54 százaléka a következő fél évben nem feltételezi likviditása javulását. A pénzügyi nehézségekkel számoló cégek aránya 32 százalék. A vállalkozások átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban fejlesztéseik elhalasztásával, vagy banki hitel felvételével tervezik megoldani.

Az Ecostat elemzése szerint az elmúlt időszakban a működési feltételek rosszabbodása, az adóterhek, az infláció emelkedése és a vásárlóerő szűkülése miatt a KKV szektor fejlődése megtorpant. Az államháztartás konszolidációját szem előtt tartva 2007-ben és jövőre is legfeljebb az uniós támogatási források lendítenek a hazai vállalkozások helyzetén. A vállalatok beruházási tevékenységét fékező objektív tényezők sorában az első helyen az elégtelen belföldi kereslet, a másodikon a bizonytalan jövő áll.

A saját hatáskörű áremelési szándékot összegző mutató 4,5 százalék, magasabb a korábbinál. A kis-és középvállalatoknak főként a szolgáltató szektorban van áremelési lehetőségük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik