Üzleti tippek

Megtorpanó kis és középvállalkozások

admin

2007. 06. 07. 11:28

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúra indexe májusban elérte a 46,2 százalékot, február óta javul, ám elmarad a tavalyi értéktől. A tartós nemzetközi konjunktúra hatására főként az exportképes középvállalatok értékesítési lehetősége bővül, ugyanakkor a belföldi kereslet szűkülése fékezően hat.

Májusban a hazai vállalatok többsége változatlannak ítélte mind az ország, mind saját cége fejlődési esélyeit. A következő fél évben a nemzetgazdasági feltételek javulásában bízik a KKV-k egyharmada, szinten maradását valószínűsíti 36 százalékuk. A pesszimista előrejelzések aránya az egy évvel ezelőtti szintre esett vissza, mértéke 31 százalék.

A hazai vállalatok 54 százaléka a következő fél évben nem feltételezi likviditása javulását. A pénzügyi nehézségekkel számoló cégek aránya 32 százalék. A vállalkozások átmeneti fizetési nehézségeiket elsősorban fejlesztéseik elhalasztásával, vagy banki hitel felvételével tervezik megoldani.

Az Ecostat elemzése szerint az elmúlt időszakban a működési feltételek rosszabbodása, az adóterhek, az infláció emelkedése és a vásárlóerő szűkülése miatt a KKV szektor fejlődése megtorpant. Az államháztartás konszolidációját szem előtt tartva 2007-ben és jövőre is legfeljebb az uniós támogatási források lendítenek a hazai vállalkozások helyzetén. A vállalatok beruházási tevékenységét fékező objektív tényezők sorában az első helyen az elégtelen belföldi kereslet, a másodikon a bizonytalan jövő áll.

A saját hatáskörű áremelési szándékot összegző mutató 4,5 százalék, magasabb a korábbinál. A kis-és középvállalatoknak főként a szolgáltató szektorban van áremelési lehetőségük.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.