Üzleti tippek

Élet a kábeltengeren túl

Új szakaszába léphet az informatikai fejlődés a szélessávú vezeték nélküli technológiák térhódításával. A drót nélküli világ meghatározó változásokat hoz a vállalkozások életébe.

A kilencvenes évtized a világháló fejlődésével a hálózatba kötött számítógépes világ diadalmenete volt. Egyes becslések szerint napjainkra több mint 500 millió számítógép lehet hálózatba kötve a világhálón.

Informatikai trendkutató cégek felmérései szerint hamarosan legalább ugyanekkora, ha nem nagyobb technológiai robbanás előtt állhat az emberiség. Elég csak körülnéznünk közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy lássuk: a vezeték nélküli kommunikációt elősegítő technológiák térhódítása már megkezdődött. Mobil eszközeink jelentős része már ma is rádióhullámokkal képes kommunikálni egymással.
Igaz, egyelőre problémáink vannak a kompatibilitással, az adatátvitel gyorsaságával, a szűkös üzemidő korlátaival és időnként a mobil eszközök teljesítményével is. Kevesen tudják, hogy a technológiai nagyvállalatok kutatólaboratóriumaiban már tesztelve rendelkezésre állnak és bevezetésre várnak azok a következő generációs gyakorlati megoldások, amelyek éveken belül teljesen átrendezik mindennapi életünket.

Felébred az iroda

Felhasználási lehetőségek – ingyenIP-alapú telefonálás, multimédia és videokonferencia
Valós időben keletkező adatok (nagyfelbontású képek, felmérések) azonnali továbbítása
Aktív csoportmunka-támogatás
Biztonsági célok
Technikai támogatás
Account management

Ma még számos gyakorlati nehézség forrása az egymástól eltérő mobil eszközök csatlakoztatása. Az MIT egyetemi kutatóintézet technológusai ezért olyan hálózati szabvány kidolgozásán munkálkodnak, amely lehetővé teszi a különféle eszközök könnyű és gyors, vezeték nélküli egymáshoz illesztését. A közeli jövőben az egyes személyek köréhez kapcsolódóan kialakuló WPAN (Wireless Personal Area Network) -hálózatok elterjedésével számolhatunk.

A WPAN-hálózatok egyik nagy előnye, hogy alkalmazásukkal számos feladat automatizálható, ezáltal időt spórolhatunk, és kényelmesebbé válhat életünk. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például egy iroda esetében az előzetesen betanított intelligens hálózatok emberi beavatkozás nélkül képesek felismerni a csoporthoz tartozó eszközök érkezését és távozását.

Az egyes munkatársak „környezetében” láthatatlanul kommunikáló egységek ad-hoc hálózatokat létrehozva nagyban elősegíthetik a zavartalan mobil munkavégzést. Az egyes paraméterek előre konfigurálásával például kialakítható az érkező munkatárs igényeihez szabott atmoszféra (környezeti viszonyok, erőforrások, hálózati jogosultságok).
A koncepció egyik nagy előnye lehet a személyre szabottság mellett az energiatakarékosság. Minden eszköz csak addig és olyan optimális környezeti terheléssel működik, amíg felhasználójának szüksége van rá.

Biztonságra hangolva

A korlátozott szélessávú vezeték nélküli adatátvitelt biztosító IEEE 802.11b-x WiFi-szabvány már ma is megtalálható az üzletekben megvásárolható közönséges hálózati eszközökben. A technológia elterjedését részben lassítja a korlátozott és sokszor a környezeti tényezőktől jellemzően függő hatótávolság, valamint a rádiós adatátvitellel kapcsolatban napvilágra kerülő egyéb műszaki problémák. De talán ide sorolhatjuk azt a tényt is, hogy az adatátvitel esetén mindig a legszűkebb keresztmetszet a meghatározó tényező.

Mindezek ismerete mellett meglepő lehet, hogy a WiFi-eszközök mind nagyobb hányadát használják különféle biztonsági célokra. A megoldás elterjedésének titka feltehetően viszonylagos olcsóságában rejlik: elég néhány egyszerűbb digitális kamera, egy vezeték nélküli router, valamint egy szélessávú internetes csatlakozás, egy számítógép, és máris kész a világ bármely sarkából ellenőrizhető, bekamerázott iroda.

Számos fizetős és nyílt platformon fejlesztett szoftveres megoldás áll ma már rendelkezésre, amely segíti egy ilyen rendszer egyszerű beüzemelését. A mindennapokban még egy nagyobb háttértárolót is beépítenek időnként, rögzítendő a kamerák által felvett képet. Ezáltal visszakereshetővé és pontosan követhetővé válik az adott környezetben zajló összes történés.

A nem megfelelő konfigurálás ugyanakkor időnként meglepő eredményt hozhat. Nagy sajtónyilvánosságot kapott például az az eset, amikor egy veszélyes anyagokat gyártó üzem biztonsági személyzetét hívta fel valaki, hogy a bejáratnál elhelyezett kamera napok óta ferdén áll, ugyan igazítsák már a helyére. Mint később kiderült egy titkos ügynök telefonált, és biztonsági okokból tartották a hatóságok megfigyelés alatt a gyárat.

Mobil támogatás

Habár a kiépített kábeles hálózatok világa még várhatóan jó ideig mindennapjaink tartozéka lesz, hamarosan számolhatunk a mainál fejlettebb megoldások elterjedésével. A vezeték nélküli eszközök térhódításával új generációs szolgáltatási lehetőségek nyílhatnak a csoportmunka-szervezés területén.

Elérhető közelségbe kerül a mobil, földrajzi határoktól független, ingyenes videokonferenciák széles körű elterjedése. A szélessávú vezeték nélküli mobil csoportmunka hétköznapi közelségbe kerül, és ezzel lehetővé válik a valós időben keletkező adatok környezettől független, azonnali ingyenes transzferje éppúgy, mint a párhuzamosan futó alkalmazások, prezentációk csoportszintű megosztása.

A vállalkozások számára ennek kézzelfogható eredménye a céghez beérkező valós időben keletkező információk hatásos kezelése, a munkaszervezéssel kapcsolatos feladatok hatékonyságának további növekedése lehet.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.