Üzleti tippek

Bizakodóak a hazai nagyvállalatok

admin
admin

2007. 06. 06. 16:17

Az Ecostat májusi „TOP-100 konjunktúraindexe” 54 százalék, két százalékponttal magasabb az áprilisi értéknél. A hazai nagyvállalatok rövid távú gazdasági várakozásaiban mérsékelt optimizmus érzékelhető, a bizalmi trend október óta emelkedik. A TOP-100-csoport pozitív várakozásai a kkv-szektorra is kedvező hatással lehetnek, hiszen a számos közép- és kisvállalkozás – közvetlenül vagy közvetett módon – kapcsolatban áll a nagyvállalkozásokkal.

A bizalom javulása alapvetően a külpiacok bővülésével indokolható. A világgazdasági, ezen belül az európai konjunktúra kedvező értékesítési lehetőséget teremt a hazai nagyvállalatok számára. Az uniós piacok élénkülésének köszönhetően a hónapok óta tartó javulás után márciusban pozitívra fordult a havi külkereskedelmi mérleg. Erre tíz éve nem volt példa.

A belföldi felhasználást a reálbérek csökkenése és a beruházások alig változó szintje mérsékli. A belső fogyasztás gyengülését a vállalatcsoport növekvő kivitellel igyekszik kompenzálni, összességében sikerrel.

A TOP-100-csoport saját vállalkozásaik rövid távú kilátásait valamivel gyengébbnek értékelik a nemzetgazdaságénál, az erős forint és az új uniós tagországok erősödő versenye gyengíti külpiaci pozícióikat. A vállalkozások éves áremelési szándéka 2,4 százalék, ez jelentős visszafogottságra utal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.