Üzleti tippek

Akrobata lett az év vállalkozója

Művészet és az üzlet nem zárja ki egymást: kreativitással és némi üzleti érzékkel egy cirkuszi produkció is válhat értékteremtő műalkotássá és gazdaságilag sikeres vállalkozássá egyszerre. Az Ernst & Young „World Entrepreneur Of The Year” díj idei nemzetközi mezőnyében Guy Laliberté, a québeci Cirque du Soleil alapítója és igazgatója bizonyult a legfigyelemreméltóbb üzletembernek.

Az „Üzleti Oscar”-ként is emlegetett szakmai kitüntetést az idén hetedik alkalommal ítélték oda. 2007-ben összesen 39 ország 44 üzletembere versengett a rangos nemzetközi elismerésért. Hazánkat Bojár Gábor, a Graphisoft SE. Európai Zrt. elnöke képviselte május 31. és június 3. között Monte Carlóban.


Tűznyelő és üzletember

Guy Laliberté, aki maga is tangóharmonikás, tűznyelő és akrobata, 1984-ben alapította a Cirque du Soleil társulatot a cirkuszművészet és az utcai szórakoztatás fúziójaként. Sikerült meggyőznie pénzintézeteket arról, hogy támogassák a projektet, és partnerhálózatot épített ki, hogy a világ minden táján megismertesse a márkanevet. Mára a Cirque du Soleil több mint 3000 embert alkalmaz a világ különböző részein, köztük közel 900 artistát, 40 különböző nemzetiségű és 25 nyelvet beszélő művészt. Több mint 100 országban közel 50 millióan látták már a társulat formabontó előadásait. Emellett számos DVD és televízióműsor örökítette már meg egész estés előadásaikat. Mára Guy a Cirque du Soleil feletti teljes irányításért felel, és szervezi a szervezet társadalmi felelősségvállalásához kapcsolódó figyelemre méltó tevékenységét: Egy Csepp (One Drop) elnevezésű mozgalmuk célja, hogy tiszta ivóvizet biztosítsanak a világ minden táján, ezzel is támogatva a veszélyeztetett gyermekeket.


A díjazottak is díjaztak

A minden évben újraválasztott nemzetközi Független Bírálóbizottság, amelynek tagjai egytől egyig korábbi „Entrepreneur Of The Year” díjazottak, vagy az egyes országok Független Bírálóbizottságaiból kerülnek ki, az írásos pályázati anyagok, illetve a pályázókkal a helyszínen folytatott személyes interjúk alapján hozta meg döntését az idei nyertes személyéről.
Bojár Gábor is, mint a többi ország győztese, örökös tagságot kapott az „Entrepreneur of the Year” Hírességek Csarnokában (Hall of Fame), ami az „Entrepreneur of the Year” Akadémia részét is képezi. Mind személye, mind szakmai eredményei és cégének nemzetközi sikerei is bizonyítják, hogy méltán képviselte Magyarországot ezen a rangos szakmai megmérettetésen.


A siker kulcsa: szenvedély

A Független Bírálóbizottság idei elnöke Joe Schoendorf, a Silicon Valley-ben található kockázati tőkekezelő Accel Partners vezető partnere így nyilatkozott: „Guy Laliberté az egész szórakoztatóipar arculatát megváltoztatta, és óriási hatással volt a világra. A Cirque du Soleil előadásain az elmúlt évek alatt milliók szórakoztak már. Az idei pályázók mindegyike figyelemreméltó vállalkozó volt, azonban Guy művészi világlátása és a munkája iránt tanúsított szenvedélye miatt végül mellette tettük le a voksunkat.”
„A vállalkozók gyakran mondják, milyen sok szerencse érte őket karrierjük során” – mondta James S. Turley, az Ernst & Young elnök-vezérigazgatója. „De az Entrepreneur Of The Year program elmúlt 21 éve alatt azt tapasztaltuk, hogy a szerencse csak kismértékben járul hozzá ezeknek a vezetőknek a sikeréhez. Szenvedély, előrelátás, innováció és rengeteg kemény munka az, ami díjazottjainkat és vállalataikat egyedivé teszi. Guy pedig bőven rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik