Üzleti tippek

Fociláz a szponzorpiacon

Az európai szponzorációs piac bővülése dinamikusabb, mint a reklámiparé. A támogatások legkedveltebb célpontja a sport, azon belül is labdarúgás vonzza a legtöbb pénzt.

A szponzorációra fordított összegek tíz év alatt hatszorosára növekedtek, napjainkra a kezdeti 5,6 milliárd dollárnyi globális költés 33,8 milliárdra bővült. Az európai piac a második legnagyobb méretű, 36 százalékot hasít ki a teljes tortából, így nem sokkal marad le az amerikai mögött (39 százalék).

Eltérő fejlődés

A reklámozásra fordított összegek növekedéséhez képest a szponzorációs költések földrészenként eltérő arányú fejlődést mutatnak. Míg a hagyományos reklámozás bővülése az átlaghoz képest lényegesen nagyobb ütemű Latin-Amerikában és Afrikában, a szponzorálás nagyobb részesedést követel magának Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában.

Az öreg kontinensen meglepően dinamikusan nő a szponzorációs együttműködések száma, értéke és összbevétele évről évre átlag felett teljesít. Az igaz, hogy a reklámpiac mérete többszöröse a szponzorációénak, a növekedés üteme azonban kisebb. A szponzorációs területek között a legnagyobb, 91 százalékos részesedéssel a sport képviselteti magát. Ez persze földrészenként más és más arányt jelent, de az általánosan elmondható, hogy ez a leggyakrabban használt szponzorációs terület. A kultúra, a művészetek hatszázalékos piacrészesedése nagyságrendileg kisebb, ám ez a szám egyrészt nem mutatja a terület tényleges súlyát, másrészt igen komoly eltérések lehetnek nemcsak az egyes földrészek, hanem az egyes országok gyakorlatát tekintve is.

Hazánkban például a kultúra, a művészetek szponzorálásának komoly hagyománya és gyakorlata alakult ki, egy korábbi felmérés szerint lényegesen nagyobb arányú szponzori költést eredményezve, mint a világátlag.

Vonzó labdák

A tíz legnagyobb bevételű sportágra fordított összegből 35 százalékot a labdarúgás szponzorációja tesz ki, ezt követi a motorsportok és az amerikai foci 15-15 százalékos részesedéssel, majd az olimpia a szponzori költések 10 százalékával. A labdarúgás világviszonylatban mutatott erejét mi sem tükrözi jobban, minthogy csak ennek a sportágnak a szponzorációs bevétele éves szinten meghaladja a 3,15 milliárd dollárt.

A márkák a sportszponzori pénzek közül minden második dollárt események támogatására fordítanak. Ám ne feledjük, hogy a kép nemcsak földrészenként, hanem országonként is nagyon árnyalttá válik, hisz a gyakorlat nagyban függ a felkínált lehetőségektől. Ott, ahol világversenyek, erős bajnokságok, kimagasló teljesítményű és a közönség által is ismert és elismert sportolók együttműködésével lehet szponzorálni, egészen más kommunikációs lehetőségekben gondolkodhat a márka, mint ott, ahol a sport kisebb hozzáadott értéket nyújt.

A szponzorációban a legnagyobb költőnek számító ágazatok képviselői a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek, a telekommunikációs vállalatok, az autógyártók, a (sport)ruházati márkák, valamint az alkoholtartalmú italok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik