Üzleti tippek

Új exporthitel-biztosítás a vállalkozásoknak

admin
admin

2007. 05. 22. 15:20

A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. az EU tagállamaiban működő állami exporthitel biztosítók közül elsőként kapta meg a jóváhagyást arra, hogy az éves szinten 2 millió eurónál kisebb exportforgalmat lebonyolító kis- és középvállalkozások (kkv-k) részére új exporthitel biztosítást dolgozzon ki.

A termék kedvező eleme, hogy a Mehib kárfizetési hányadát magasan, maximum 95 százalékban határozza meg. A kis- és középvállalkozásokat segíti az is, hogy az új konstrukció éves minimális biztosítási díja csak 200 ezer forint – mondta Szakács Tibor, a Mehib Zrt. vezérigazgatója, a cég keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Mehib új, kkv-k számára kidolgozott biztosítása a magyar áruk szállításából, illetve export szolgáltatás nyújtásából származó követeléseknél a vevő nem fizetése, vagy fizetőképtelensége ellen nyújt fedezetet. A biztosítás az unió tagállain kívül több mint 100 országba irányuló magyar exportra terjed ki.

Csillag István, a Mehib elnöke elmondta: az exportbiztosító fedezete javítja a kkv-k banki megítélését, a kereskedelmi bankok, illetve faktorcégek a jövőben várhatón ajánlják majd a terméket az ügyfélkörükbe tartozó kis- és közepes cégeknek. A Mehib előzetes számításai szerint körülbelül 15 000 kiscég tartozhat a lehetséges igénybe vevők körébe. Csillag szerint mintegy 3500 kkv a külpiacra lépését a konstrukció nélkül aligha tudná megvalósítani. Az előzetes számok alapján tavaly a Mehib mintegy 270 milliárd forintos áruforgalmat biztosított különböző konstrukcióival.

Szakács Tibor kérdésre válaszolva az elmúlt évről elmondta: a Mehibnek idehaza sikerült a piaci alapon működő hitel-, illetve exportbiztosítókkal is állni a versenyt, a piaci részesedéséből nem vesztett, de ezt úgy tudta megvalósítani, hogy egyes konstrukcióival beszállt a hazai áruforgalom üzleti biztosításába is.

“Magyarországon már itt van a világ összes jelentősebb áru-és hitelbiztosítója, itt tevékenykedik például az Euler Hermes, a Coface, velük is versenyeznünk kell” – húzta alá a vezérigazgató.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.