Üzleti tippek

Új exporthitel-biztosítás a vállalkozásoknak

A Magyar Exporthitel Biztosító (Mehib) Zrt. az EU tagállamaiban működő állami exporthitel biztosítók közül elsőként kapta meg a jóváhagyást arra, hogy az éves szinten 2 millió eurónál kisebb exportforgalmat lebonyolító kis- és középvállalkozások (kkv-k) részére új exporthitel biztosítást dolgozzon ki.

A termék kedvező eleme, hogy a Mehib kárfizetési hányadát magasan, maximum 95 százalékban határozza meg. A kis- és középvállalkozásokat segíti az is, hogy az új konstrukció éves minimális biztosítási díja csak 200 ezer forint – mondta Szakács Tibor, a Mehib Zrt. vezérigazgatója, a cég keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A Mehib új, kkv-k számára kidolgozott biztosítása a magyar áruk szállításából, illetve export szolgáltatás nyújtásából származó követeléseknél a vevő nem fizetése, vagy fizetőképtelensége ellen nyújt fedezetet. A biztosítás az unió tagállain kívül több mint 100 országba irányuló magyar exportra terjed ki.

Csillag István, a Mehib elnöke elmondta: az exportbiztosító fedezete javítja a kkv-k banki megítélését, a kereskedelmi bankok, illetve faktorcégek a jövőben várhatón ajánlják majd a terméket az ügyfélkörükbe tartozó kis- és közepes cégeknek. A Mehib előzetes számításai szerint körülbelül 15 000 kiscég tartozhat a lehetséges igénybe vevők körébe. Csillag szerint mintegy 3500 kkv a külpiacra lépését a konstrukció nélkül aligha tudná megvalósítani. Az előzetes számok alapján tavaly a Mehib mintegy 270 milliárd forintos áruforgalmat biztosított különböző konstrukcióival.

Szakács Tibor kérdésre válaszolva az elmúlt évről elmondta: a Mehibnek idehaza sikerült a piaci alapon működő hitel-, illetve exportbiztosítókkal is állni a versenyt, a piaci részesedéséből nem vesztett, de ezt úgy tudta megvalósítani, hogy egyes konstrukcióival beszállt a hazai áruforgalom üzleti biztosításába is.

“Magyarországon már itt van a világ összes jelentősebb áru-és hitelbiztosítója, itt tevékenykedik például az Euler Hermes, a Coface, velük is versenyeznünk kell” – húzta alá a vezérigazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik