Üzleti tippek

Plazmatévék: ürügy a digitalizáció

Új médiapolitikára van szükség, erre pedig esélyt és ürügyet szolgáltat a digitalizáció – hangoztatta Sarkady Ildikó. Ha minden sikerül, nem lesz kidobott pénz plazmatévét venni.

Első körben öt multiplexet fognak megpályáztatni, amibe az m1, m2 és a Duna TV adásán kívül több kereskedelmi tévécsatorna is bekerülhet – mondta a Miniszterelnöki Hivatal főtanácsadója. Amennyiben az RTL Klub és a TV2 még idejében átáll a digitális technológiára, még ők is bekerülhetnek az elsők közé. Ha nem, akkor csak a kettes multiplex, vagyis a mobiltévék indulása után sugározhatnak a több lehetőséget biztosító módon.

A pályázatokkal kapcsolatban Wéber János, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja némi távolságtartással nyilatkozott. Szerinte ugyanis a korszerű technológia bevezetését lehetővé tevő digitális műsorszórást lehetővé tevő törvény nem tartalmaz garanciákat arra, hogy ne alakuljanak ki műsorszórási monopóliumok. (Sarkady a tihanyi Media Hungary konferencián azt mondta, hogy egy-egy multiplex üzemeltetése önmagában nem lenne gazdaságos, ezért az első ötöt egyszerre pályáztatják meg.)
A törvényt a parlament június 18-i ülésén fogadhatja el, amire a jelek szerint minden parlamenti párt igennel fog szavazni. A főtanácsadó szerint az év végéig elfogadhatják a médiát szabályozó új törvényt. E szerint jelentősen csökkenne az állam szerepe, jelenleg az ORTT ugyanis egyszerre szabályoz, köt szerződéseket, és ugyanakkor finanszírozza a médiát.

A médiajogász szerint jövőre már elindulhatnak az első digitális tévéadások, így a jövő évi olimpiát és a foci-Eb-t már az új technológiával követhetik a nézők.

Ez nagy előrelépés lesz azoknak, akik az elmúlt években több százezer forintot áldoztak egy-egy digitális vételre alkalmas laposképernyős tévére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik