Üzleti tippek

Júniusban dönthetnek az egyórás cégbejegyzésről

Hétfőn elkezdte a parlament a az egyórás cégbejegyzésről, a kft.-k törzstőkéjének leszállításáról szóló jogszabálytervezet általános vitáját, és a törvény zárószavazása június 4-én lehet – írja a Világgazdaság.

Ősztől a jelenlegi 3 millió helyett egymillió forintra csökken a kft.-k kötelező törzstőkeminimuma – áll a cégtörvényhez beadott szocialista módosító javaslatokból. Az eredeti tervezet még ötszázezer forintra mérsékelte volna ezt az összeget, de a mérték csökkentését egyébként elfogadó benyújtók szerint a hitelezők érdekét jobban szolgálja a magasabb limit.

Július 1-jétől egy munkaórára rövidül az egyszerűsített cégeljárás ügyintézési határideje, azaz a cégek ennyi idő alatt bejegyeztethetik alapítási, illetve változásbejegyzési kérelmüket.

Az igazságügyi tárca eredeti előterjesztése egy fontos újdonságot tartalmazott: bevezette volna az úgynevezett „ready made”, azaz az értékesítés céljából létrejött cégalapítás lehetőségét. A módosító indítványokból azonban kiderült, hogy a képviselők ennek hazai bevezetését nem tartják indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik