Üzleti tippek

Nálunk lesz a Vodafone pénzügyi központja

Budapestre telepíti a cég pénzügyi szolgáltató központját.

Kilencmilliárdért épül az új központ – jelentette be Kóka János gazdasági miniszter és Beck György, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Februárban volt 200 milliomodik előfizetőjük, a Vodafone világszerte több mint 220 millió előfizetőt szolgál ki, számos országban működő leányvállalatait kiszolgáló hátterét pedig Magyarországon fogja berendezni – jelentette be Beck György, a cég magyarországi vállalatának vezérigazgatója. A társaság beruházásai hazánkban már elérték az egymilliárd eurót is. A Gazdasági Minisztérium a mostani – több száz munkahelyet teremtő – központ építését „maximális mértékben” támogatta – hangzott el a bejelentéskor.

Az elmúlt évben összesen 40 cég telepített Magyarországra valamilyen szolgáltatóközpontot. Ezek több mint 14 ezer munkahelyet teremtettek, és a tárca szeretné megduplázni ezt a számot – hangsúlyozta Kóka János gazdasági miniszter.

A tárca vezetője szerint Magyarország a szolgáltatásokban messze a legjobb a régióbeli versenytársakkal szemben. Kóka elmondta, hogy ebben a szektorban bőven 20 százalék fölötti bővüléssel lehet számolni.

India, Németország, Lengyelország és Csehország versenyzett ezért a szolgáltatóközpontért, Beck szerint a Vodafone és a GKM „együtt adta el ezt a projektet”, vagyis közösen lobbiztak sikerrel a központ Magyarországra való telepítéséért.

Ebben az évben is 1000 milliárd forintos befektetést vár hazánk, a miniszter véleménye szerint a stabilizációs programnak köszönhetően a külföldi befektetők bizalma töretlen Magyarország iránt.

A kormány még tárgyalja a szerződést a Vodafone-nal, Kóka reményei szerint hamarosan aláírhatják azt.

A központ 700 főt foglalkoztat majd, és egy vállalatirányítási rendszer (Enterprise Resource Planning) működik majd itt, egy beszerző-ellátási feladatokat végző egység.

Kóka cáfolta azt a vélekedést, hogy a szolgáltatóközpontok csak a fővárosba települnek. Elmondása szerint Debrecenen, Békéscsabán, Szegeden és Pécsett is nyitnak más cégek hasonló központokat.

Kóka a tárgyalások befejeztéig „természetesen nem nyilvánosnak” minősítette a szerződést, sőt, egészen a brüsszeli bejelentésig. Utána azonban közlönyben hozzák azt nyilvánosságra – tett ígéretet a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik