Üzleti tippek

Nagy feladat vár a TÁMOP-ra

Az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottsága hétfőn meghallgatta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos tájékoztatóját a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP), valamint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT), azaz a Nemzeti Stratégiai Referenciakerethez kapcsolódó intézkedésekről és lehetőségekről.

A bizottság Simon Gábor elnök vezetésével arra volt kíváncsi, hogy a fejlesztési tervek milyen hatást gyakorolnak a hazai munkaerőpiac helyzetére. Mint köztudott, mára lezárultak az Európai Bizottság és a magyar kormány között a tárgyalások, aminek eredményeként az ÚMFT vonatkozásában 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesülünk, amely a vidékfejlesztési támogatásokkal együtt közel 8000 milliárd forint tesz ki.

A TÁMOP törekvése olyan beavatkozások sikeres végrehajtása a 2007–2013-as programozási periódusban, amelyek az egész ország lakosságát érintik, és amelyekhez az infrastrukturális hátteret, a minőségi szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférést elsősorban a Társadalmi infrastruktúra operatív program, illetve a regionális operatív programok biztosítják. Finanszírozásának hátterét az Európai Szociális Alap és a kapcsolódó hazai források képezik.

A TÁMOP a növekedéshez és a foglalkoztatás bővítéséhez elsősorban a munkaerőpiac kínálati oldalára irányuló intézkedésekkel, az emberi erőforrások fejlesztésével járul hozzá. A gazdaság rendelkezésére álló munkaerő-kínálat növekedésében rejlő lehetőségek csak akkor használhatók ki, ha növekszik az álláskeresési aktivitás, csökken a munkaerő-piaci és társadalmi diszkrimináció mértéke, javul az összhang a kínált és a keresett képzettségek, képességek között, továbbá az egészségkultúra növekedése által nő az egészséges munkaerő aránya. A foglalkoztatás bővítéséhez tehát a munkaerő-kínálat minőségének és foglalkoztathatóságának javításán és az aktivitás növelésén keresztül vezet az út.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program beavatkozási területein összesen 4097 millió euró áll rendelkezésünkre a TÁMOP keretében a hazai munkaerő fejlesztésére.

Simon Gábor szerint a nagyobb aktivitás, a munkaerő-piaci részvétel növelését a foglalkoztatás, az oktatás és képzés, a szociális terület, az egészségügy, a kultúra, valamint a közművelődés eszközrendszerének, továbbá az antidiszkriminációs eszközök jogszabályi megerősítésével lehet hatékonyan elérni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.