Üzleti tippek

Havonta 13 ezren vásárolnak Széchenyi-kártyával

admin

2007. 05. 07. 11:45

A KA-VOSZ Zrt. adatai szerint havonta átlagosan 13 ezerszer használják a Széchenyi-kártyákat vásárlásokra, egy átlagos vétel értéke 22 ezer forintot tesz ki, a kártyás vásárlások havi összege 285 millió forintot ér el - áll a cég összegzésében, amelyet a Széchenyi-kártyák használatáról készített.

Az összegzés alapján a nemzetközileg is elfogadott Széchenyi-kártya (SZK) igényléseinek száma napjainkra megközelíti a 100 ezer darabot, az átadott kártyák száma közel 75 ezer, a kártyák révén kihelyezett hitelösszeg pedig mintegy 360 milliárd forint.

A kis- és középes cégek a legnagyobb értékben az ATM-kből való készpénzfelvételre használják a Széchenyi-kártyákat, a készpénzfelvételek havi összege 2,8 milliárd forintra rúg, egy alkalommal átlagosan 93 ezer forint készpénzt vesznek fel a Széchenyi-kártyákkal.

Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója elmondta: a kártyabirtokosok 40 százaléka a konstrukcióban részt vevő bankok közül az OTP Bankot választja. A vidéki kártyabirtokosok magas aránya miatt (mintegy 80 százalék) a takarékszövetkezetek immár a második legnagyobb Széchényi-kártya portfoliót tudhatják magukénak.

Továbbra is népszerűek a kisebb összegű kártyák: az utóbbi egy évben a kiadott kártyák 38 százaléka 5 millió forint alatti, 23 százaléka 5 millió forint értékű, 23 százaléka 10 millió forint összegű, 5 százaléka pedig 10 millió forint feletti, maximum 25 millió forintos volt.

A Széchenyi-kártyások 27 százaléka a kereskedelemben tevékenykedik, de nagyszámban igényelnek Széchenyi-kártyát az építőipari vállalkozások is, arányuk 15 százalékot ér el. Az igénylő vállalkozások 84 százaléka mikro vállalkozás, 15 százaléka a kisvállalati ügyfélkörbe tartozik. Az SZK ügyfelek 82 százaléka legfeljebb 100 millió forintos éves árbevétellel rendelkezik, 14 százaléka 100-250 millió közötti, míg csupán 5 százalékuk 250 millió forint feletti éves forgalmat bonyolít le.

A vállalkozások 94 százaléka úgynevezett fő kártyát igényel alapvetően a vállalkozás operatív vezetője részére. A társkártya igénylés elenyésző arányban fordul elő. A Széchényi-kártyát jórészt a bankkártya-automatákból való készpénz-felvételre használják, valamint átutalást kezdeményeznek a plasztik terhére. A bankkártyával történő vásárlás még nem eléggé elterjedt – tette hozzá a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Robin Williams during "One Hour Photo" Press Conference with Robin Williams and Michael Vartan at Park Hyatt Hotel in Century City, California, United States. (Photo by Vera Anderson/WireImage)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.