Üzleti tippek

Havonta 13 ezren vásárolnak Széchenyi-kártyával

A KA-VOSZ Zrt. adatai szerint havonta átlagosan 13 ezerszer használják a Széchenyi-kártyákat vásárlásokra, egy átlagos vétel értéke 22 ezer forintot tesz ki, a kártyás vásárlások havi összege 285 millió forintot ér el - áll a cég összegzésében, amelyet a Széchenyi-kártyák használatáról készített.

Az összegzés alapján a nemzetközileg is elfogadott Széchenyi-kártya (SZK) igényléseinek száma napjainkra megközelíti a 100 ezer darabot, az átadott kártyák száma közel 75 ezer, a kártyák révén kihelyezett hitelösszeg pedig mintegy 360 milliárd forint.

A kis- és középes cégek a legnagyobb értékben az ATM-kből való készpénzfelvételre használják a Széchenyi-kártyákat, a készpénzfelvételek havi összege 2,8 milliárd forintra rúg, egy alkalommal átlagosan 93 ezer forint készpénzt vesznek fel a Széchenyi-kártyákkal.

Krisán László, a KA-VOSZ vezérigazgatója elmondta: a kártyabirtokosok 40 százaléka a konstrukcióban részt vevő bankok közül az OTP Bankot választja. A vidéki kártyabirtokosok magas aránya miatt (mintegy 80 százalék) a takarékszövetkezetek immár a második legnagyobb Széchényi-kártya portfoliót tudhatják magukénak.

Továbbra is népszerűek a kisebb összegű kártyák: az utóbbi egy évben a kiadott kártyák 38 százaléka 5 millió forint alatti, 23 százaléka 5 millió forint értékű, 23 százaléka 10 millió forint összegű, 5 százaléka pedig 10 millió forint feletti, maximum 25 millió forintos volt.

A Széchenyi-kártyások 27 százaléka a kereskedelemben tevékenykedik, de nagyszámban igényelnek Széchenyi-kártyát az építőipari vállalkozások is, arányuk 15 százalékot ér el. Az igénylő vállalkozások 84 százaléka mikro vállalkozás, 15 százaléka a kisvállalati ügyfélkörbe tartozik. Az SZK ügyfelek 82 százaléka legfeljebb 100 millió forintos éves árbevétellel rendelkezik, 14 százaléka 100-250 millió közötti, míg csupán 5 százalékuk 250 millió forint feletti éves forgalmat bonyolít le.

A vállalkozások 94 százaléka úgynevezett fő kártyát igényel alapvetően a vállalkozás operatív vezetője részére. A társkártya igénylés elenyésző arányban fordul elő. A Széchényi-kártyát jórészt a bankkártya-automatákból való készpénz-felvételre használják, valamint átutalást kezdeményeznek a plasztik terhére. A bankkártyával történő vásárlás még nem eléggé elterjedt – tette hozzá a KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik