Üzleti tippek

Pályázatokra is lehet vagyonbiztosítást kötni

2007 januárjában megjelentek az Új Magyarország Fejlesztési Terv első pályázati felhívásai, amelyek a kis- és középvállalatok komplex fejlesztését, illetve a tudásalapú gazdaság fejlesztését hivatottak szolgálni. A pályázatok a támogatási szerződések biztosítékaitól függően vagyonbiztosítási kötelezettséget róhatnak a pályázatok elnyerőire, amivel mindenképpen érdemes előre számolni.

A támogatási szerződés általában előírja, hogy a támogatás kedvezményezettje adjon biztosítékot, ami lehetővé teszi az elnyert és kiutalt pénz visszavételét, amennyiben a pályázó nem tesz eleget a kötelezettségeinek. A pályázatokkal kapcsolatos – a pályázók jelentős része szempontjából kedvező – új fejlemény, hogy a bankgarancián, kezességvállaláson és garanciabiztosításon kívül immár ingatlanra vagy ingóságra bejegyzett jelzálogjog is használható biztosítékként.

A kedvezményezettnek általában egyaránt vagyonbiztosítást kell kötnie a jelzáloggal terhelt ingatlanra vagy ingóságra, illetve a támogatás nyomán beruházással megvalósuló vagyontárgyra is.

Az uniós pályázatokon való részvétel során a független alkuszok az érintett több ezer pályázó vállalkozásnak többféle segítséget is tudnak nyújtani:
• A megvalósítandó vagyontárgyak, illetve a biztosítékok vagyonbiztosításának előzetes kalkulációjával tervezhetővé teszik a projekt lebonyolításához kapcsolódó biztosítási költségeket.
• Garantálják, hogy az ügyfél éppen a szükséges kockázatokra kapjon fedezetet. A felesleges túlbiztosításnál csak az a kellemetlenebb, ha alulbiztosítás miatt esetleg késik a támogatások kifizetése.
• Mivel a biztosítások ezen fajtái jórészt egyedileg kidolgozott díjak, az alkuszok a biztosítások megkötésekor – nem utolsósorban az egyes ajánlatok versenyeztetése miatt – a közvetlenül a biztosítóktól kapott ajánlatokhoz képest jelentős, akár közel egyharmados díjcsökkenést is képesek elérni, a szolgáltatás körének csökkenése nélkül.
• Átvállalják a támogatási szerződés megkötéséhez szükséges biztosítási dokumentáció (igazoló dokumentumok beszerzése, stb.) összeállítását.

Ajánlott videó

Fél évszázada egy addig nem sokra tartott, huszonnyolc éves bokszoló, Ken Norton úgy elverte Muhammad Alit, hogy a vesztes favoritnak eltört az állkapcsa. A győztes nehézsúlyú mindössze 50 ezer dollárt kasszírozott váratlan diadala után. Aztán még kétszer megmérkőzött Alival, harmadszorra már az 1973. március 31-én kapott pénz harmincszorosáért.
Ha azt gondoljuk, hogy a gyerekeink az iskolapadból kikerülve a XIX. századba lépnek ki, akkor ez a jelenlegi oktatási rendszer kiváló, hiszen nagyjából egy két évszázaddal ezelőtti világra készíti fel a fiatalokat – nyilatkozta a 24.hu-nak Balogh Péter (Petya), a Cápák között című üzleti showműsor alapembere. Interjú.