Üzleti tippek

Új pénzügyi eszköz a cégeknek

A kormány az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében visszatérítendő támogatási formákat indít el még az idén a mikro-, kis- és közepes vállalkozások számára a Jeremie-programban.

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára nemrégiben elmondta, hogy a Jeremie-program széles körű szakmai egyeztetés után az év közepén, de legkésőbb szeptemberben indul a mikrohitel konstrukcióval.

Számítások szerint az Európai Unió kezdeményezte Jeremie (Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises) program magyarországi bevezetése több tízezer vállalkozást érint majd.

Az új programra mintegy 175 milliárd forintot különítettek el a 2007-2013. évi időszakra. A Jeremie program a 2007–2013-as időszak első két évében három pénzügyi konstrukcióval indul.

A mikrohitelprogram célja az, hogy a kereskedelmi banki módszerekkel eddig nem finanszírozott, de hitelképes mikrovállalkozások forrásait bővítse. Az erre a célra befektethető, zömmel uniós forrás összesen 35 milliárd forint lehet a következő hét évben.

A program második eleme olyan garanciaeszközök alkalmazása, amelyek növelik majd a kis- és középvállalkozások hitelhez jutási esélyeit. Az erre a célra befektethető forrás – a tervek szerint – összesen 80 milliárd forint lehet a következő hét évben.

A program harmadik eleme kockázati tőkealapok létrehozása és működtetése magán- és állami befektetők részvételével. Az e célra befektethető, jellemzően uniós forrás a jelenlegi tervek szerint összesen mintegy 60 milliárd forint lehet.

A tőkeprogram keretében létrehozott kockázatitőke-alapok kezelésével olyan magántulajdonban lévő alapkezelők foglalkoznak majd, amelyek a szükséges mértékű, de az alap legalább 30 százalékát kitevő magánforrást biztosítani tudják.

A program keretei lehetővé teszik a 2007–2013-as időszakban további pénzügyi konstrukciók indítását, valamint szükség esetén az előirányzott összegek konstrukciók közötti átcsoportosítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik