Üzleti tippek

Százmilliárd jut a gazdasági jószomszédságra

A második Nemzeti Fejlesztési Tervben mintegy 100 milliárd forint összegű forrás áll rendelkezésre a határokon átnyúló gazdasági együttműködés fejlesztésére – mondta Antonio De Blasio, az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának magyar tagja hétfőn Nyíregyházán a Kárpátok Eurorégió Együttműködési Szervezet tanácskozásán.

Az unió regionális kapcsolatokért felelős bizottságának megbízottja hangsúlyozta, hogy a 100 milliárdos forrás megtöbbszöröződhet az EU más pályázati lehetőségeivel, a partnerország nemzeti támogatásával, a projekteket kidolgozó vállalkozások saját beruházási keretének felhasználásával.

Az unió Jószomszédsági programja a korábbi interregionális kapcsolatok folytatása azzal a különbséggel, hogy most már nemcsak a határ menti területek, hanem a távolabbi országrészek gazdasági együttműködését is támogatja a szervezet – mondta a képviselő.

Fülöp István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője hangsúlyozta: az Európai Unió keleti határtérségében tizenöt éve működő magyar, lengyel, román, szlovák és ukrán Kárpátok Eurorégió Együttműködési Szervezet szerepe a jövőben felerősödik a kapcsolatok szervezésében.

Véleményét azzal támasztotta alá, hogy a szerveződés alapító országai közül négy már az unió tagja, az ötödik Ukrajna pedig integrálódni szeretne a közösséghez. A Kárpátok Eurorégió elnöki tisztségét az idén Ukrajna tölti be, s ez tovább erősítheti a gazdasági kapcsolatokat.

Antonio De Blasio megjegyezte, hogy az Európai Unió együttműködési megállapodás alapján forrásokkal is segíti Ukrajna gazdasági külkapcsolatainak erősítését, amiből az ország finanszírozni tudja a közös projektek megvalósítását.

A Fidesz európai parlamenti képviselője hangot adott annak a véleményének, hogy az Ukrajnában élő magyar kisebbség a jövőben fontos szerepet tölthet be a kapcsolatok erősítésében, főként akkor, ha Magyarország schengeni csatlakozása után a Kárpátalján élők könnyített utazási, vízumszerzési lehetőséget kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik