Üzleti tippek

Bajnai: emelkedik az összeg, nyúlik a határidő

Több mint ezer pályázat érkezett be az elmúlt másfél hónapban a március elején kiírt gazdaságfejlesztési és munkahelyi képzési EU-s pályázatokra – közölte Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos sajtótájékoztatón Budapesten.

A felgyorsított elbírálási folyamatoknak és az egyszerűsített pályázati eljárásoknak köszönhetően 200 döntés született a kis értékű eszközbeszerzési pályázatokon. Tavaly ebben a kategóriában egész évben nem született ennyi pozitív döntés, hiszen csak 130 pályázó bizonyult sikeresnek – mondta Bajnai.

Három hét az elbírálás

Az elbírálás időszakára az elmúlt évben átlagosan három hónap volt szükséges, míg ez mostanra három hétre szűkült. A pályázatok feldolgozása, a döntés és kiértesítés pedig folyamatosság vált. A kiírások sikeressége hűen tükrözi az új filozófiára alapuló pályázati rendszert, a beérkezett pályázatok száma megháromszorozódott.

Változik a rendszer

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) meghosszabbítja a vállalkozásfejlesztési pályázatok leadási időszakát. A határidő módosítása mellett életbe lép néhány, a piaci igényeket kiszolgáló változás. Növekszik az elnyerhető összeg, valamint a követelmények rugalmasabban alkalmazkodnak a gazdasági környezethez.

A gazdaságfejlesztési pályázatok három fő kategóriájában eddig mintegy 650 pályázat érkezett be. A legnagyobb érdeklődés a kisösszegű, 1-5 millió forint közötti támogatások elnyerése iránt mutatkozott. Másfél hónap alatt több mint 420 mikro- és kisvállalkozás igényelt támogatást.

Hosszabbak a határidők

A korábbi kisösszegű eszközbeszerzésre vonatkozó április 23-i határidő 2007. november 30-ra módosul. A komplex fejlesztésekre vonatkozó kiírások esetében pedig az új határidő június 1-re változik. Ezzel a fél éves hosszabbítással az új filozófia elterjesztését tűzte ki célul az NFÜ. Ezeken a változásokon túl enyhítik azt a korlátozást is, mely kizárja, hogy egy évben egy vállalkozás csak egy pályázatot nyerhet el adott prioritáson belül. Így jelentősen javulhat a tervezhetőség a pályázók számára.


Emelkedik az összeg

A legfontosabb változás, hogy 10 millió forintra emelkedik az eddigi 1-5 millió forintos keret. Ezen kívül lehetőség nyílik az árfolyamkockázat csökkentésére a kötelező árbevétel-vállalás euró alapú számítására az 5-50 millió forint közötti támogatást nyújtó, és az 50-500 milliós támogatásra irányuló komplex technológiai fejlesztésre kiírt pályázatok esetében.

Az ügynökség két lehetőséget biztosít a vállalt árbevétel-növekedés kiszámításához. A meghatározott növekedés (8-10-12-15 százalék) mellett bevezetésre kerül az inflációhoz kötött növekedési ütem választásának lehetősége. A pályázó maga döntheti el, hogy számára melyik a kedvezőbb mérési alap. A reálnövekedés számítás esetében a mindenkori KSH inflációs adat plusz 6-5-4 százalék vállalása kötelező – mondta a kormánybiztos.

Az összes elfogadott módosítás visszamenőleges hatályú, tehát az eddigi nyertes pályázókra is vonatkoznak a kedvezőbb feltételek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik