Üzleti tippek

Az EU központilag enyhítene a cégek terhein

Az Európai Unióban a kisvállalkozások problémáit a jövőben újszerűen kell megközelíteni, ami nem csak a terhek csökkentését jelentené, hanem a rájuk vonatkozó külön jogszabályok megalkotását is - mondta Kassai Róbert, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) alelnöke az MTI-nek a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetsége április 16-17-i stuttgarti kongresszusának tapasztalatait összegezve.

A kongresszuson 34 ország kormányzati képviselője és mintegy 700 vállalkozó vett részt. A magyar kormányt Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szakállamtitkára képviselte.

A konferencián a nemrégiben csatlakozott új 12 tagország nevében szólaló Kassai Róbert kiemelte, hogy az újonnan csatlakozott országok vállalkozói, főleg a legkisebbek, a kézművesek, családi vállalkozások eltérő, nehezebb feladat előtt álltak a belépéssel, mint a korábban csatlakozott országok vállalkozói.

Beszédében példaként említette, hogy jelentős erőkülönbség van az uniós és a magyar kisvállalkozások között amiatt is, hogy az EU előírásai szerint kis- és középvállalkozásnak számít a 40 millió euró évi árbevételű cég is, miközben Magyarországon jelen vannak az évi 200 ezer euró éves árbevételt produkáló vállalkozások is.

A konferencián felszólaló német kancellár arra buzdította a kisvállalkozások érdekképviseleteit, hogy kényszerítsék ki a politikából azokat az intézkedéseket, amelyek az egyszerűbb munkához, a versenyképesség növeléséhez szükségesek.

A konferenciám elfogadott, és az EU képviselői által is aláírt záródokumentumban szerepel az érdekképviseletek és uniós szervezetei közötti rendszeres együttműködés, együttgondolkodás erősítése. Hangsúlyozták, hogy sokkal jobban oda kell figyelni az EU-ban a kisvállalkozások teljesítményképességére.

A dokumentum fontos megállapításának nevezte Kassai Róbert, hogy támogatni kell a tisztességes verseny kialakulását a nagyvállalatok és a kisvállalatok között. Ehhez megfelelő intézkedéseket kell hozni, például a saját belső piacon való jobb hozzáférés lehetőségének megteremtését.

A kisvállalkozások szerint a támogatási pályázatoknál csökkenteni kell a garanciát, ez ügyben Magyarország már lépéseket tett. A konferencia záródokumentumában szerepel, hogy minőségi oktatást kell megvalósítani, amire alapozva a kézműves és kisvállalkozások szakképzését is magasabb színvonalra lehet emelni. A dokumentum külön foglalkozik a fiatal vállalkozókkal. Az unió a Leonardo da Vici programban támogatja majd a fiatal vállalkozókat.

Az IPOSZ alelnöke úgy vélekedett: bár még hivatalos írásos választ nem érkezett az IPOSZ-hoz arra a levélre, amelyben az IPOSZ az európai uniós pályázatok egyszerűsítésére tett javaslatot, de a záródokumentum és Günter Verhaugen EU-biztos ottani beszéde egyértelmű választ ad, a nemzeti kormányokat arra kell bátorítani, hogy tegyenek lépéseket az egyszerűsítés érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik