Üzleti tippek

Tudatosan használnak illegális szoftvereket a vállalkozások

A kilenc országban megkérdezett vállalkozók egyötöde abban a hitben él, hogy semmilyen kockázattal nem jár a licenc nélküli szoftverhasználat. 87 százalékuk nincs tisztában azzal, hogy az illegális szoftverhasználattal növekszik a vírustámadások esélye.

A kkv-k alig a fele volt teljesen biztos abban, hogy minden szoftverük érvényes licenccel rendelkezik. Magyarországon kiugróan alacsony – mindössze 9 százalék – azoknak a cégeknek az aránya, amelyek tisztában vannak azzal, hogy a szoftvereket, mint a vállalat eszközeit kell kezelnie, és arról a könyvelésében nyilvántartást is kell vezetnie.

Tudatos a használat

A Business Software Alliance (BSA, Üzleti Szoftver Szövetség) megbízásából a Gfk NOP 9 európai ország – közte Magyarország – mintegy 1800 kis- és középvállalkozása körében végzett kutatást a vállalkozóknak az illegális szoftverhasználattal kapcsolatos attitűdjéről.

A telefonos megkérdezésen alapuló kutatás kulcsmegállapítása szerint a kis- és középvállalkozások – annak ellenére, hogy tudatában vannak az IT létfontosságú szerepének – állandó kockázatnak teszik ki magukat azzal, hogy nincsenek tisztában az illegális szoftverek jelentette kockázatokkal.

Ismeretlen a szoftvergazdálkodás fogalma

Az ismerethiányra jellemző, hogy Magyarországon a megkérdezett vezetők 9 százaléka ismeri csak a szoftvereszköz-gazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást. Nem véletlen, hogy az APEH és a BSA nemrég kötött megállapodása a nyilvántartás egységesítésére és fontosságának tudatosítására irányul.

Mind a nem hivatalos forrásból letöltött szoftverek, mind a licenc nélküli másolatok jelentős veszélynek teszik ki a vállalkozásokat. Eleve aggodalomra ad okot, hogy a megkérdezettek kevesebb mint a fele volt biztos abban, hogy a vállalkozása által használt szoftverek mindegyike legális, ami egyben azt is jelenti, hogy nem is lehetnek tisztában azzal, milyen mértékű veszély fenyegetheti őket.

Szerzői jogok sérülnek

A számítástechnikával kapcsolatos üzleti kockázatok széles skálájának felsorolásakor a megkérdezettek „A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok megsértése kockázatot” tartották a legkevésbé súlyosnak – miközben pontosan az illegális szoftverek használatával teszik ki vállalkozásukat a legnagyobb IT-veszélynek.

Az „adatvesztés vagy a rendszer összeomlása” tűnt a legrettegettebb veszélynek, amelyet a „vírusok, trójaiak és kémprogramok” veszélye követett – épp ezt a kettőt pedig az illegális szoftverek használata idézheti elő a legvalószínűbben. A licenccel nem rendelkező szoftverek használatából adódó kockázatok között a legtöbben a „büntetőjogi eljárást” (23 százalék) és a „pénzbeli bírságot” (21 százalék) említették.

„A megkérdezett kétszáz magyarországi vállalkozás válaszai kapcsán Magyarországon kiugróan magas, mintegy 63 százalék azok aránya, akik a büntetőjogi eljárást tekintik a kalózszoftverekkel járó elsődleges kockázatnak” – mondta Sarlós Gábor, a BSA szóvivője. „Ez a szám egyrészt visszatükrözi azt a munkát, ami a szerzői jogi törvény és rendelkezések tudatosítása kapcsán az elmúlt években a BSA az ORFK-val közösen végzett, ugyanakkor sajnálatos, hogy a vállalkozások vezetőinek túlnyomó része üzleti szempontból továbbra sem tekinti elsődlegesen kockázatosnak az illegális szoftverhasználatot.

Működési veszély

A regionális 18 százalékkal szemben alig 9 százalékuk tart például adatok vesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosak lehetnek egy vállalkozásra nézve. A kis- és középvállalkozásoknak fel kell ismerniük azokat a komoly kockázatokat, amelyeket az illegális szoftverek használata jelent; ezekbe pedig a jogi és pénzügyi következményeken túl a működési és a számítástechnikai veszélyek is beletartoznak.”

Az aukciós oldalakról származó szoftverek, vagy a fájlmegosztó portálokról a munkatársak által a vállalati számítógépekre letöltött szoftverek gyakran tartalmaznak vírusokat és kémprogramokat. Az IDC nemrégiben arra a megállapításra jutott, hogy az aukciós oldalakon vásárolt szoftverek kevesebb mint 50 százaléka legális; a Symantec által az Internet biztonság veszélyeire vonatkozóan készített legutóbbi jelentése szerint pedig 2006-ban a káros kódok 47 százaléka fájlmegosztó rendszereken keresztül terjedt.

Felvilágosítás vállalkozásoknak

Úgy tűnik, nem hiábavalóak azok az erőfeszítések, amelyek például Oroszországban, Lengyelországban és Magyarországon is folynak a vállalkozások felvilágosítása érdekében. Ha két részre választjuk a vizsgált országokat Kelet és Nyugat szerint, akkor megállapítható, hogy Európának a keleti felén a vállalkozások jobban tudatában vannak a kockázatoknak. Az már más kérdés, hogy ezek ismeretében is miért vállalja nagyon sok vállalkozás vezetője a felesleges kockázatokat.

„A licenccel nem rendelkező szoftverek nem rendelkeznek támogatással, szervízszolgáltatással, teljesítményjavító programokkal és upgradekkel, mint a legális verziók. Ez azt is jelenti, hogy ezek a vállalatok nem tudnak annyit profitálni a szoftver teljesítményéből, ráadásul adataik biztonságát tudatosan veszélyeztetik. A megoldás egyszerű: ha a vállalatnál szoftver gazdálkodási rendszerek működnek – így rendszeres az audit, a munkatársakkal betartatják a szoftverhasználatára vonatkozó szabályokat és rendben van a licencek nyilvántartása.

De hogy addig még milyen hosszú út vezet, jól jelzi, hogy a szoftver eszközgazdálkodást illetően az utolsó helyen kullogunk. A megkérdezett magyar vezetők 9%-a ismeri csak a szoftver eszköz gazdálkodás elemeit, és ezen belül is a szoftvernyilvántartást. Az APEH-hel nemrég kötött együttműködési megállapodásunk nem véletlenül irányul a nyilvántartás egységesítésére, és fontosságának tudatosítására” – mondta Sarlós Gábor.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.