Üzleti tippek

Huszonnyolc dél-alföldi cég kiemelt adózó

A 2007. elejétől hatályos jogszabályváltozások alapján összesen 28 dél-alföldi vállalkozás került az APEH Kiemelt Adózók Igazgatóságához (APEH KAIG); e cégek összesített adóteljesítménye 2006-ban mintegy 135 milliárd forint volt - közölte Juhász István, az APEH KAIG igazgatója csütörtökön Szegeden.

Januártól az ország valamennyi régiójából az APEH KAIG-hoz tartoznak azok a cégek, melyek számított adóteljesítménye elérte vagy meghaladta a 2,2 milliárd forintot – mondta a szakember a kiemelt adózók képviselői számára a régió kereskedelmi és iparkamaráival közösen rendezett tanácskozást követő sajtótájékoztatón.

Az igazgatósághoz tartozó adózók száma összesen 631, s e cégek adják az országos adóteljesítmény mintegy 40 százalékát – tette hozzá.

A dél-alföldi régióból 28 adózó – Bács-Kiskun Megyéből 9, Békésből 6, Csongrádból pedig 13 – került az igazgatósághoz, összesített adóteljesítményük mintegy 135 milliárd forint volt tavaly, a legnagyobb cégé pedig megközelítette a 20 milliárd forintot – tudatta az igazgató.

A 28 adózó a régió adóteljesítményének egyhetedét adja, ugyanakkor a gazdaságban betöltött szerepük ennél lényegesen nagyobb, mivel a kapcsolódó vállalkozásokkal, alvállalkozókkal, beszállítókkal együtt becsült gazdasági teljesítményük akár az egyharmados arányt is meghaladhatja – közölte Juhász István.

Az ágazati besorolás alapján a 28 adózó közül 17 cég a feldolgozóipar, illetve az energiahordozó-bányászat, 5 vállalkozás a kereskedelem és vendéglátás területén tevékenykedik. Ebben az adózói körben csupán egy építőipari cég szerepel, és nincs köztük mezőgazdasági vállalkozás – mondta az igazgató.

A KAIG-hoz került cégek körében az adózási fegyelem és a jogkövető magatartás messze átlag feletti, az elmúlt esztendőben csupán 400 millió forintnyi adóhiányt állapított meg náluk a hatóság, ami az összesített 135 milliárdos adóteljesítményhez viszonyítva elenyésző – tudatta a szakember.

A 28 érintett vállalkozás számára nem jelent többlet terhet, hogy a KAIG-hoz kerültek, hiszen bevallásaikat elektronikus úton nyújtják be, az adóigazolásokat a regionális igazgatóságokon is megkaphatják, illetékügyeik is ide tartoznak, az ellenőrzések során a revizorok pedig házhoz mennek – fogalmazott Juhász István.

Hozzátette: a cégek helyzetét viszont megkönnyíti, hogy az igazgatóság minden adózóval saját referensén keresztül tartja a kapcsolatot.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.