Üzleti tippek

A kisvállalatok lokálisak, a nagyok elvándorolnak

Az Európai Bizottság alelnöke szerint a kis- és közepes cégek a növekedés motorjai, és a munkahelyteremtés fő színterei az EU-ban. A kézműipar és a kisvállalkozások 4. európai konferenciájának megnyitóján Günter Verheugen egyúttal a kisvállalkozásokat terhelő bürokratikus költségek 2012-ig történő csökkentését jelentette be.

A német gazdasági miniszter a résztvevők előtt a kisvállalkozásokat munkahelyteremtőnek nevezte, mint mondta, míg a nagyvállalatok leépítenek, vagy tevékenységeiket az unión kívülre helyezik, addig a kis- és középvállalkozások munkahelyeket teremtenek.

Verheugen bürokráciaellenes programjában már korábban 13 területet határozott meg, amelyeken jelentősen csökkenteni kell a vállalatok milliárdos adminisztrációs terheit. Az ipari biztos szerint a papírmunka, a különböző jelentések, statisztikák, beszámolók elkészítésének, illetve az egyéb bürokratikus előírásoknak az egyszerűsítése révén legalább 25 százalékkal, azaz egyes számítások szerint évente nagyjából 1,3 milliárd euróval csökkenteni lehetne a vállalatok adminisztrációs terheit, és ezzel növekedhetne versenyképességük.

A biztos által megjelölt területek között van egyebek mellett a társasági jog, a munkaügy, az adózás, a statisztikai adatok készítése, a mezőgazdaság és a szállítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik