Üzleti tippek

Rasszista megjegyzése miatt kirúgtak egy amerikai rádióst

Feketékre nézve sértő, rasszista megjegyzése miatt felmondtak csütörtökön Don Imus ismert amerikai rádiós műsorvezetőnek.

A csípős humoráról és nyers modoráról ismert népszerű konzervatív rádiós személyiség egy hete élő adásban azt találta mondani, hogy a Rutgers Egyetem döntően fekete női kosárlabdacsapatában „gyapjashajú lotyók” játszanak.

A 66 éves Imust először két hétre felfüggesztették, csütörtökön azonban – miután több nagyvállalat visszamondta reklámszerződését, és neves közéleti személyiségek közölték, többé nem fogadnak el meghívást Imus reggeli showműsorába – a CBS felmondott a műsorvezetőnek. Leslie Moonves, a CBS elnöke közölte, hogy Imus nem kerülhet többé adásba, „gusztustalannak találja” Imus szavait.

Imus rádiójának, a New York-i WFAN-AM-nek a tulajdonosa, a CBS egy hétig gondolkodott a döntésen, ami nem csoda, hiszen az „Imus reggelente” című, országosan 61 rádióállomás által sugárzott beszélgetős műsor évi 20 millió dollárt hozott a médiabirodalom konyhájára, ami a CBS rádiós bevételeinek egy százaléka. A Time magazin egykor a 25 legbefolyásosabb személyiség közé sorolta a harapós stílusú, a műsorát cowboykalapban vezető rádióst, akit hetente 3,5 millióan hallgattak, és az MSNBC tévés átvétele révén további százezrek néztek.

Imus – akit egykor a Nemzet Rádiós Újságírója rangos címmel is kitüntettek – nagy vihart kavart megjegyzése után többször nyilvánosan bocsánatot kért az egyetemi kosárcsapat tagjaitól. Mint mondta, ő alapjában „jó ember, csak valami rossz kicsúszott a száján”, „igazi butaságot” beszélt.

Fekete emberi jogi aktivisták ennek ellenére menesztését követelték. Ugyanerre hívott fel a Nők Országos Szervezete, valamint a Fekete Újságírók Országos Szövetsége. Ugyancsak a rádiós újságíró felmondását követelte a neves fekete emberi jogi aktivista, Jesse Jackson tiszteletes, valamint a fekete bőrű Barack Obama demokrata párti szenátor, akit a legesélyesebbek között tartanak számon az elnökségre pályázó politikusok körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik