Üzleti tippek

Merész terveket sző a Hitelgarancia

A Hitelgarancia Zrt. tavalyi évet 1,5 milliárd forintot meghaladó adózott eredménnyel zárta. A jövőre vonatkozó tervek nem elsősorban az eredmény, sokkal inkább a garanciaállomány ambiciózus növeléséről szólnak – derült ki a társaság rendes közgyűlésén, ahol új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat is választottak.

Ambiciózus terveket tárt a részvényesek elé a társaság éves rendes közgyűlésén Radnai György, a Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója, miután beszámolt a társaság 2006. évi gazdálkodásáról. Radnai elmondta, a társaság középtávú célja, hogy 2011-ig háromszorosára emelkedjen és így meghaladja az 1000 milliárd forintot a garancia portfolió, kétszeresére az egy főre jutó garantált hitelállomány, és több mint másfélszeresére, 90-ről 150 ezerre emelkedjen a kis-és közepes vállalkozásokkal kötött garancia szerződések száma.

A közgyűlés elfogadta a cég 2006. évi üzleti tevékenységéről szóló jelentést. Eszerint a társaság a 2006. évet 1,522 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta, miközben növelte kockázat viselési hajlandóságát, és jelentősen növelte garancia állományát. A társaság 2006-ban több mint 24 ezer készfizető kezességvállalási szerződést kötött, 228,5 milliárd forint garanciát vállalva a kis- és közepes vállalkozások, valamint az önkormányzatok összesen 278 milliárd forint összegű finanszírozási igényéhez. A teljesített beváltások száma 1688 darab volt, a kifizetett garanciák összege 8,4 milliárd forintra rúgott, ebből 1508 ügylet és 5,4 milliárd forint kapcsolódik a Széchenyi Kártyához.

A vezérigazgató beszámolt a részvényeseknek arról is, hogy a cég előrehaladott tárgyalásokat folytat az Európai Beruházási Bankkal egy mindkét fél számára új, 13 milliárd forintos megállapodásról. Ekkora összegben nyújt viszontgaranciát az EIB a HG Zrt. önkormányzatok részére vállalt kezességeihez. További újdonság, hogy idéntől uniós támogatásokhoz kapcsolódó készfizető kezesség közvetlenül is adható lesz a pályázó gazdálkodó szervezetek részére. „A Hitelgarancia célul tűzte ki, hogy minden gazdálkodó szervezet számára teljes körű garanciát biztosítson.” – fogalmazott Radnai.

A közgyűlés megválasztotta az új igazgatósági és felügyelő bizottsági tagokat. Az igazgatóság a korábbi 10-ről 11 tagúra bővült, és egy fővel bővült a felügyelő bizottság is, amely így hét taggal folytatja a munkáját. A testületi elnököket a soron következő ülésen már az új tagok választják meg. A közgyűlés egyhangú szavazással módosította az Alapító Okiratot is, megnyitva ezzel a tevékenységi kör bővítésének lehetőségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik