Üzleti tippek

Magyar IT-cég a világ élvonalában

84 százalékos növekedéssel 1,4 milliárd forintos árbevételt ért el a 2006-os évben az XAPT Hungary Kft., amely komplex vállalati megoldásokkal és a bevezetést gyorsító iparági rendszerekkel áll a hazai és régióbeli kis-, közép- és nagyvállalatok rendelkezésére.

A cég a 2006-os üzleti évét 1,4 milliárd forintos árbevétellel zárta, amely 84 százalékos növekedést jelent az előző évi 762 millió forintos árbevételhez képest. A növekedés teljes mértékben organikus fejlődés eredménye, az előző évek tudására, tapasztalatára, munkatársi gárdájára, már meglévő és új ügyfélkörére alapozva. Az időszak végén az XAPT foglalkoztatottak létszáma 62 fő volt.


Öt százalékos piaci részesedés

Dr. Schvarcz Zoltán, az XAPT alapítója és ügyvezető igazgatója büszke a 2006-os év eredményeire. „Miközben a piac egésze kb. 10 százalékkal bővült, az XAPT-nak 84 százalékos növekedést sikerült elérnie” – mondta Schvarcz. „Becslésem szerint – amelynek során az IDC 2005-ös tényadataira és a 2006-ra becsült növekedési ütemre támaszkodtam – a teljes magyar ERP licencpiac mintegy 5 százalékát tudhatja magáénak 2006-ban az XAPT.”

Kis-, közép- és nagyvállalatok számára egyaránt kínál üzleti informatikai megoldásokat a vállalkozás; a hatfős ügyvédi irodától a sokszáz felhasználós, hét országot lefedő komplex rendszerekig terjed a projektek skálája. A Microsoft Dynamics vállalatirányítási megoldások megvalósításában a cég vezető helyet vívott ki az országban és a régióban egyaránt, köszönhetően a cég stabilitásának, a munkatársak szakértelmének és innovativitásának.

ERP, CRM, BPMS, BI

A cég fő tevékenységeként a magas színvonalú üzleti megoldások nyújtását definiálta, amelynek alappillére a vállalatirányítási rendszerek (ERP – Enterprise Resource Planning) megvalósítása. Ehhez szorosan kapcsolódnak az ügyfélkapcsolatkezelő (CRM – Customer Relation Management), az üzleti folyamatmenedzsment (BPMS – Business Process Management System) és az üzleti intelligencia (BI- Business Intelligence) megoldások, amelyek biztosítják a cégek számára a belső folyamatok hatékony kezelését, a termelékenység növelését és a döntéseket segítő adatok rendelkezésre állását. Az XAPT ezeket a megoldásokat a Microsoft rendszereire, esetenként más gyártók termékeire alapozza és a cég saját fejlesztéseivel egészíti ki.

AX a nagyoknak

A cég növekedéséhez legnagyobb részben a Dynamics AX termék és a hozzá kapcsolódó fejlesztések és szolgáltatások járultak hozzá, mivel tizenkét új cég számára értékesítette az AX-et az XAPT. Több jelentős projektet nyert a cég, mint például az MKB Bank, DUNA TV, FiberNet és a BUNZL cégcsoportot, amelynél egy év alatt Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Romániába hét vállalatánál vezetett be AX rendszert. Fennállása óta az XAPT több mint 100 cégcsoport, illetve vállalkozás vállalatirányítási rendszerét valósította meg. A projektek nagy része több éven keresztül folyik, illetve újabb és újabb kiegészítő modulok kerülnek bevezetésre.

Navision a kicsiknek

Az elsősorban Dynamics AX termék magyarországi meghonosításáról ismert vállalat 2006-tól bővítette portfolióját a Dynamics NAV értékesítésével és bevezetésével. A kis- és közepes vállalkozásoknak szánt rendszer értékesítése olyan mértékben sikeres volt, hogy rögtön a 2006-os év legnagyobb Dynamics NAV szállítójává vált a cég, megelőzve több mint 30 versenytársát. Már az első évben 18 új ügyfélnek értékesített NAV licencet a cég. Ügyfelei között tarthatja számon az építőiparból a ZÁÉV-et, a közműszolgáltató Szombathelyi Távhőt, a műszerei forgalmazásáról jól ismert Dimarsont, és néhány olyan kisvállalkozást, mint a Pataki Cukrászda, Lendvai és Nyíri Ügyvédi Iroda vagy a Förch szerszámkereskedő.

Kanadai jelenlét

Az XAPT forgalmának 90 százalékát a hazai ügyfelek hazai projektjei adják, de egyre jelentősebbek a határokon átnyúló munkák. Számos ügyfél nem csak Magyarországon, hanem a régió más államaiban is használja az XAPT által kidolgozott rendszereket és igénybe veszi szolgáltatásait. Több projektben az XAPT a multinacionális cég több leányvállalata számára dolgozik párhuzamosan, de arra is akadt példa, hogy a magyar leányvállalatnál sikeres rendszerbevezetését követően bízta meg az anyacég az XAPT-ot a teljes rendszer megvalósításával. Az XAPT Hungary Kft. leányvállalataként 2006 elején alapított XAPT Business Solutions, Canada egy millió dollár árbevétellel zárta az évet, mert a cég indulásakor komoly Dynamics AX projektet sikerült elnyernie az egészségügyi szolgáltatás területén.

További növekedést várnak

Dr. Schvarcz Zoltán a következő évekre további dinamikus fejlődést prognosztizál a cége számára. A cégnél hangsúlyos üzletág marad továbbra is az eddigiekben is fókuszban álló ERP rendszerek értékesítése, fejlesztése és bevezetése. A cég további jelentős növekedési lehetőséget lát a CRM, az üzleti folyamatmenedzsment, az üzleti intelligencia és mobil ERP rendszerek megvalósításában.

Az XAPT Hungary tavaly az Üzlet és Siker Minősített Vállalkozás Pályázatán a fődíjat nyerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik