Üzleti tippek

Gyurcsány: Brüsszel zöld utat fog adni az NFT-nek

A Nemzeti Fejlesztési Terv a hivatalos európai uniós elfogadás küszöbén áll - jelentette ki Gyurcsány Ferenc pénteken Gyöngyösön.

“A benyújtott program szerkezetéről és fő számairól megállapodtunk, nincsen közöttünk nyitva tartalmi vita befejeződött minden egyeztetés Brüsszellel” – fogalmazott a miniszterelnök egy észak-magyarországi regionális területfejlesztési konferencián.


Jól állunk

Mindennek nyomán Európában elsőként, január végén már napvilágot láttak az első pályázatok, a regionális programokhoz kapcsolódó pályázatok pedig már május végén megjelenhetnek, vagyis Magyarország jól áll – tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett, hogy a reform elmúlt egy éve alatt sikerült megvalósítani a kormány célkitűzéseit, vagyis látszanak a közös erőfeszítések eredményei. Erre lehet építeni, amire építkezve lehet a munkahelyteremtésre, a jövedelmek növelésére és a gazdaság növekedésére koncentrálni.


A jövőre kell koncentárálni

A miniszterelnök szerint egyre kevésbé kérdés az egyensúly, egyre inkább az a kérdés, hogyan lehet a jövőbe fektetni. A következő hét évben olyan egyedülálló lehetőség áll az ország előtt az uniós támogatások nyomán, ami nem adódik még egyszer. Ugyanis, 2013 után, lankadó befizetési kedv mellett a szegényebb, új tagállamok támogatása kerül előtérbe, miközben Magyarország a fejlődése miatt egyre kevésbé lesz jogosult fejlesztési forrásokra. “A jövőben pedig úgy ítélnek meg bennünket, hogy miként éltünk ezzel a lehetőséggel” – jelentette ki a kormányfő.


Oktatás és szakképzés

A következő időszak legfontosabb feladata az oktatás és a szakképzés fejlesztése, mert nincs elegendő munkáskéz. Minden 5. gyerek ma úgy hagyja el az iskolapadot, hogy semmilyen szakképzetséggel nem rendelkezik, vagyis igen nehezen foglalkoztatható. Ők azok, akik holnapután is, csak máról holnapra fognak élni, meg időnként segélyből – mondta a miniszterelnök.

Szlovákiával szemben legtöbbször azért esik el az ország egyes beruházásoktól, mert nem áll rendelkezésre a kellő számú jól képzett szakmunkás. Ezért nincs fontosabb a képzés és a szakképzés teljes rendszerének átalakításánál – hangsúlyozta Gyurcsány.

Ajánlott videó