Üzleti tippek

Már az őstermelők is online vallanak

A mezőgazdasági őstermelőknek első ízben április 12-éig kell elektronikusan benyújtaniuk járulékbevallásukat, és megfizetniük a járulékokat az állami adóhatóságnál vezetett számlára. Azoknak, akiknek tavaly e tevékenységből nem volt bevételük, az idén nem kell bevallást benyújtaniuk, illetve járulékot fizetniük, az egészségügyi ellátásra e nélkül is jogosultak.

Az idei évtől a mezőgazdasági őstermelők is teljes körű társadalombiztosítási ellátásra jogosultakká váltak. Ennek azonban feltétele, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig legalább 20 év szolgálati időt szerezzenek, vagyis a 2007. január 1-je előtt megszerzett és az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig hátralévő idő együttesen elérje a 20 évet.


Nem biztosított ezen a jogcímen (más címen azonban igen) a közös őstermelői igazolvány alapján őstermelő kiskorú személy; a gazdálkodó család kiskorú tagja; az egyéb jogcímen biztosított – ide nem értve a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt, valamint a választott tisztségviselői jogviszonyt –; a saját jogú nyugdíjas; az az özvegyi nyugdíjban részesülő, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte.


A járulékfizetés alapja a minimálbér, az után kell megfizetni a 29 százalékos társadalombiztosítási járulékot, a 7 százalékos egészségbiztosítási járulékot és a 8,5 százalékos nyugdíjjárulékot (magánnyugdíjpénztár tagjának a 8 százalékos tagdíjat és a 0,5 százalékos nyugdíjjárulékot).


Akinek az őstermelői tevékenységből származó bevétele nem haladja meg a 7 millió forintot, annak havonta az e tevékenységből származó bevétele 20 százalékának egytizenketted része után 8,5 százalékos nyugdíjbiztosítási és nyugdíjjárulékot, valamint 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell fizetnie.


A 7 millió forintos bevételi határ számításánál a jogszabály vagy nemzetközi szerződés alapján folyósított, egyébként bevételnek számító támogatás összegét figyelmen kívül kell hagyni.


Az őstermelő a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátás megszerzése érdekében az előírt járulékalapnál magasabb összeg után is fizetheti a járulékokat. Az erre vonatkozó nyilatkozatot – ez az adózás rendjéről szóló törvény szerint végrehajtható okiratnak minősül – február 12-éig kellett az állami adóhatósághoz benyújtani.


A járulékbevallásokat negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell benyújtani, s a járulékok befizetésének határideje is ez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik