Üzleti tippek

Felére csökkenhetnek a percdíjak

admin
admin

2007. 04. 12. 12:14

Akár hatvan százalékkal is csökkenhet a külföldi mobiltelefonálás ára.

Az Európai Parlamentben megszületett a roaming rendelettervezetről szóló ipari bizottsági jelentés – ha a bizottság is elfogadja, már idén nyáron csökkenhetnek a tarifák.

Az EP Ipari bizottsága megszavazta az Európai Bizottság rendelettervezetéről szóló jelentéstervezetet. A parlament plenáris ülése a tervezett menetrend szerint még májusban napirendjére tűzi a jelentést, így amennyiben az Európai Tanács döntéshozói sem késlekednek, a fogyasztók már az idei nyáron körülbelül hatvan százalékkal csökkentett tarifákkal telefonálhatnak külföldi utazásaik során – tájékoztatta lapunkat Holvényi György, az Európai Parlament néppárti képviselője.

Az „Euro-tarifa” bevezetése

Az elfogadott jelentés előírja egy olyan fix díjas csomag bevezetését, melyet Európa-szerte az összes szolgáltató kötelezően kínálna a fogyasztóknak. Ennek tarifái alapján a külföldön kezdeményezett hívás percdíja a jelenlegi átlagosan számított 255 forint helyett 100 forint, a külföldi hívásfogadásé pedig a jelenlegi átlagosan számított 100 forint helyett 37 forint lenne. A minden fogyasztó számára elérhető „Euro-tarifa” mellett a szolgáltatók továbbra is kínálhatnák egyéb csomagjaikat.

A fogyasztók korrekt tájékoztatása

A fogyasztókat a határ átlépésekor automatikusan tájékoztatni kell az adott országban arról, hogy hány forintba kerül a percenkénti roaminghívás kezdeményezése, valamint fogadása. A tájékoztatás ingyenes, SMS formájában érkezik, melyet a szolgáltató automatikusan küld – hacsak az ügyfél előzetesen nem jelezte, hogy nem tart igényt erre a szolgáltatásra. Emellett egy ingyenesen hívható számon további, bővebb információt is kérhet az ügyfél. A mobilkészülék kijelzőjén megjelenő figyelmeztető ikon segítségével minden ügyfél figyelmét kötelesek felhívni a szolgáltatók a roaming hívás kezdeményezésére vagy fogadására.

Az SMS- és MMS-árak átláthatóbbá tétele

Annak érdekében, hogy az adatátviteli piacon is élénk maradjon a verseny, és az árak ne legyenek indokolatlanul magasak, a rendelet az „Euro-tarifa” mellett egy olyan havi átalánydíjas tarifa kínálását is előírja, amely a hangátvitel mellett az adatátviteli szolgáltatásokat is tartalmazza. Bár árkorlát erre a tarifára nem fog vonatkozni, a fogyasztó mégis képes lesz könnyedén összehasonlítani az összes szolgáltató tarifáját, és kiválasztani a számára legkedvezőbbet.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.