Üzleti tippek

Belga és holland cégek érkeztek az ipari parkba

Mórahalom önkormányzata a város hosszú távú területfejlesztési céljaival összhangban belga és holland befektetők számára csaknem 13 hektár nagyságú területet kíván értékesíteni a Homokhát Térségi Agrár-Ipari Park területén - mondta a város polgármestere.

Nógrádi Zoltán közölte: a tervezett beruházások keretében közel 45 ezer négyzetméter hasznos alapterületű gyáregység és logisztikai centrum valósulna meg több ütemben, amelynek összköltsége meghaladja a 12 milliárd forintot.

A beruházással párhuzamosan közel 350 új munkahely létesül: a betanított munkásokat és a szakképzett munkaerőt nemcsak Mórahalomról, hanem a kistérség teljes területéről és Szegedről is fogadni kívánják a vállalatok.

A tervezett beruházásoknak kiemelkedő hatása lesz a régió, illetve a térség fejlődésére, lakosságmegtartó erejének növelésére és Mórahalom gazdaságfejlesztésében is jelentős mérföldkövet jelentenek – ismertette.

Tájékoztatása szerint betelepül a holland Lc Packaging/Texpack Kft., amely már több mint tíz éve működik Magyarországon és csomagolóanyagok szállításával foglakozik a mezőgazdaság számára. Jelenleg húsz munkatársuk van, ez a szám évről-évre nő majd.

A Texpack Kft. a Homokhát Térségi Agrár-Ipari Parkban az első ütemben egy legalább 5 ezer, a másodikban egy csaknem 10 ezer négyzetméteres raktárt kíván építeni. Az első ütemet a tervek szerint még az idén elkezdik, és jövőre fejezik be. A kezdeti beruházási költség 3 millió euró, azaz csaknem 750 millió forint.

A belga Fléma Snack Kft. 4 millió euró, azaz közel egymilliárd forint értékben, 25 ezer négyzetméteren kíván beruházni. A húsfeldolgozással foglalkozó vállalat az elképzelések szerint idén júniusban kezdi el gyárát építeni, a kivitelezés hat hónapig tart majd. A termelés várhatóan jövő januárban indul, első ütemben saslikot gyártanak, majd variációkat dolgoznak ki, a harmadik ütem pedig a gazdasági helyzettől függ.

A saslik nyersanyaga száz százalékban helyi csirke-, marha-, sertéshús, illetve paprika, hagyma. A csomagolóanyagot az ipari parkban letelepült holland cégtől szerzik majd be – ismertette a polgármester.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik