Üzleti tippek

Pályázat roma vállalkozásoknak

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) pályázatot hirdet a magyarországi roma mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) piaci esélyeit és versenyképességét javító fejlesztések és beruházások támogatására a Kis- és Középvállalkozói Célelőirányzatból (KKC) – mondta Lakatos Sándor, a tárca társadalmi felelősségvállalásért felelős igazgatója.

Az idén ötödik alkalommal meghirdetett pályázati felhívás itt olvasható. A roma vállalkozásokat fejlesztő, foglalkoztatást bővítő pályázatra 250 millió forintot különítettek el. Pályázni április 16-tól június 11-ig lehet. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének legfeljebb 65 százaléka. A támogatás maximális összege 5 millió forint. A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás. A pályázatkészítés költségeire a nyertes pályázók maximum 100 ezer forint támogatásban részesülnek a fejlesztéshez kapcsolódó támogatáson felül.

A roma vállalkozásokon túl olyan nem roma cégek is pályázhatnak, amelyek elősegítik a romák foglalkoztatását. Hozzátette: a műszaki gépeken, berendezéseken és technológiai fejlesztéseken túl az idén pályázni lehet minőségbiztosítási tanúsítvány beszerzésére, egyes marketingtevékenységek finanszírozására, valamint a vállalkozás telephelyéhez kapcsolódó ingatlanfejlesztés támogatására.

A pályázónak rendelkeznie kell az Országos Cigány Önkormányzat, vagy a területileg illetékes Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) támogató levelével, amelyet kizárólagosan az aláírásra jogosultak írhatnak alá. Amennyiben az adott településen nincs helyi CKÖ, akkor a helyi roma közösség érdekképviseletét ellátó társadalmi szervezet ajánlásával kell rendelkeznie a pályázónak, amely ajánláshoz mellékelni kell a társadalmi szervezet bírósági végzését is.

A GKM szerint a támogatott pályázatok várható száma 80-90 darab.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik