Üzleti tippek

Munkakeresés IT közösségi site-okon

Március végén elindította magyar site-ját a freelancermap német vállalkozás, melynek célja, hogy a szabadúszó IT-szakemberek, kisvállalkozók és projektek egymásra találjanak. A site a magyar nyelvű oldallal kiegészülve jelenleg tizenegy országban van jelen. Egy másik portál, az it2it is hasonló babérokra tör.

A freelancermap segítséget nyújt kisvállalkozásoknak és szabadúszóknak, hogy reklámozzák magukat, illetve cégeknek, hogy projekteket hirdessenek meg. A portál tulajdonképpen egy virtuális meeting point az IT-szakemberek számára. A különböző nyelvű portálok teljesen átjárhatók, országhatárokon átívelő projektek is indíthatók. Az a felhasználó, aki regisztrál a magyar nyelvű portálon, az egy időben a többi site-on is megjelenik.

Az oldalt regisztrálást követően lehet igénybe venni, a próbatagság ingyenes, de a prémiumtagság már 5 euró per hó plusz áfától vehető igénybe, éves fizetés esetén. Természetesen ez utóbbi választása esetén jóval több funkció érhető el, például 50 megabyte tárhely a profilhoz, vagy saját mailbox használata, de akár rss-értesítőt is kérhetünk az új projektekről vagy regisztrált felhasználókról.

Egy másik magyar vállalkozás it2it néven hasonló portált tervez indítani, jelenleg a felhasználók és a hirdető cégek toborzása folyik. A regisztráció jelenleg ingyenes. A portált informatikai területen tevékenykedő vagy azzal kapcsolatba kerülő cégek és magánszemélyek számára találták ki. Egy online névjegykártya elkészítésével kerülhetünk be az oldal adatbázisába, ahol meghatározhatjuk profilunkat.

A cégeknek könnyebb és gyorsabb munkaerő- vagy alvállalkozó-megtalálási lehetőséget ígér az oldal, míg a szakembereket kapcsolatépítéssel csábítja. De ezen kívül egyéb cégek, HR-esek és munkaközvetítők jelentkezését is várják, akik különféle módon profitálhatnak a portálon való megjelenésből.

Az it2it saját formátumú, adat- és webalapú önéletrajzot készít a felhasználó profiljából, mely folyamatosan frissíthető, így nem avul el, mint például a szövegszerkesztőben megírt CV. Az önéletrajznak kétféle állapota (publikus és kevésbé publikus) és többféle nézete (táblázatos, ill. többféle Önéletrajz nézet) lehet.

Természetesen ezen a portálon is bizonyos funkciók csak fizetés ellenében érhetők el. A regisztrált felhasználók profiljai kereshetők, a freelancermap esetében fizetés ellenében többször is kiemelt helyre pozicionálhatók. Mindkét portál a szakemberek kapcsolati hálójának kiszélesítésére fekteti a legnagyobb hangsúlyt, mely az új projektek és megbízások megszerzéséhez elkerülhetetlen. A freelancermap előnye, hogy több országban is jelen van, így több esélye lehet a felhasználónak számára megfelelő munkát találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik