Üzleti tippek

A szellemi tulajdont ösztönzi az innovációs stratégia

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) határidőre benyújtja a kormánynak a tudomány-, technológia- és innovációpolitikai (TTI) startégia intézkedési tervét – nyilatkozta Egyed Géza, a GKM szakállamtitkára.

Egyed Géza elmondta, hogy az intézkedési terv alapvetően olyan intézményi, jogszabály-módosítási javaslatokat tartalmaz majd, amelyek a szellemi tulajdon védelmét, hasznosítását, annak elősegítését célozzák. Az intézkedési terv megfogalmazza az innovációt érintő kockázati tőkepiacokkal kapcsolatos jogszabályi környezetjavító intézkedéseket, foglalkozik az innovációt az oktatási oldalról támogató intézkedésekkel.

A kormány 2007. március 28-án elfogadta a 2007–2013 időszakra vonatkozó középtávú tudomány-, technológia- és innovációpolitikai stratégiáját. A TTI-stratégia elvi kereteket ad ahhoz, hogy összehangoltan fejlődve a gazdaság és a társadalom részére is eredményt biztosítson a tudomány, a technológia és az innováció egymásra épülése.

A TTI-stratégia öt prioritási területre jelöl ki feladatokat: a tudományos kutatás eredményei befogadásának és hasznosításának kultúrájára, a minőség-, teljesítmény- és hasznosításvezérelt, hatékony nemzeti innovációs rendszerre, a megbecsült, a tudásalapú gazdaság és társadalom igényeinek megfelelő kreatív, innovatív munkaerőre, a tudás létrehozását és hasznosítását ösztönző gazdasági és jogi környezetre, a globális piacon versenyképes hazai vállalkozásokra, termékekre és szolgáltatásokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik