Üzleti tippek

Önkéntes csőd mentheti a cégvagyont

Ha az adós időben kezdeményezhetné a csődeljárást, és rögtön moratóriumot kapna, akkor, amikor még van a cégnek vagyona és mozgástere az átmeneti likviditási probléma megoldására, úgy számos vállalat elkerülhetné a felszámolást. A jelenlegi csődszabályozás azonban nem ad módot az azonnali moratóriumra – írja a Világgazdaság.

A csődbejelentés után és a moratórium előtti időben a hitelezők bármit csinálhatnak, kivehetik a cégből a vagyont. Attól kezdve pedig már nincs is más lehetőség, mint a felszámolás. Ma évente alig néhány csődeljárás indul, miközben már húszezer vállalkozás áll felszámolás alatt – mondta a Filip György, a Felszámolók Országos Egyesületének alelnöke.

A jelenlegi csődtörvény nem képes betölteni a feladatát. Nem biztosítja a hitelezői igények kielégítését az adós vagyonából, merthogy az eljárások 90 százaléka már kiürített cégek ellen folyik. A felmérések szerint a bejelentett hitelezői igények egy százaléka sem egyenlíthető ki.

Mindennapos eset, hogy a felszámolók nem jutnak hozzá a szükséges iratokhoz, gyakorta magát a társaságot és a vezetőjét sem találják. Az új törvény előkészítésében különös figyelmet fordítanak a fizetésképtelenségi okokra, a fizetési moratóriumra, a cégvagyont megőrző lehetőségekre, illetve a felszámolási költségekkel kapcsolatos kérdésekre – olvasható a Világgazdaságban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik