Üzleti tippek

Új beruházások a szabolcsi ipari parkokban

Négy új beruházással bővülnek az idén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei ipari parkok; Nyírbátorban gyógyászati segédeszközgyár, Mátészalkán technológiai központ, Nyíregyházán pedig autóalkatrész-, illetve liftajtó készítő üzem épül.

Az együttesen közel 18 milliárd forint értékű fejlesztéssel 73-ra nő a térség nyolc ipari parkjában működő vállalkozások száma. A négy új gazdasági létesítményben kilencszázan kapnak majd munkát, így 7.400-ra nő a szabolcsi ipari parkokban foglalkoztatottak száma.

A megye települései közül jelenleg Csenger, Fehérgyarmat, Mátészalka, Nyírbátor, Nyírbogdány, Nyíregyháza, Tuzsér és Záhony rendelkezik ipari parkkal, s mind a nyolc helyen adott a termelői infrastruktúra a további befektetésekhez.

Nyírbátorban a dán Coloplast épít gyárat 15 milliárd forintos költségből, s ősztől hatszáz munkás dolgozhat az üzemben, amely a világhírű cég terméklistáján szereplő valamennyi gyógyászati segédeszközt készíti majd.

Mátészalkán az Európai Unió támogatásával, partneri együttműködésben építi a technológiai központot, a vállalkozói inkubátorházat és képzési centrumot a helyi Szatmár Gazdaságfejlesztési-, valamint a PRIMOM Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vállalkozásélénkítési Alapítvány, a település önkormányzata és a romániai szatmárnémeti Vállalkozók Fóruma, több, mint félmilliárd forintért.

A határon túli szervezet azért társult, hogy hasonló létesítmény épüljön majd az észak-nyugat-erdélyi városban is. A tavasszal elkészülő létesítményben 11 műhely, 23 iroda, illetve szolgáltató és képző helyiségek lesznek, mintegy 100 egyéni vállalkozó számára.

A Nyíregyházi Ipari Parkban a belga THYCO cég hoz létre autóalkatrész-gyárat, 500 eurós befektetéssel. A beszállítói tevékenységet folytató üzemben százan kapnak munkát, az év végi átadást követően.

A nyíregyházi önkormányzat által üzemeltetett gazdasági területen az olasz érdekeltségű Sematik Hungária Kft. kétmilliárd forint értékű befektetéssel alakít ki liftajtókat készítő üzemet, s a 12 ezer négyzetméteres csarnokban ugyancsak százan kapnak munkát, várhatóan a jövő évtől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik