Üzleti tippek

Április közepétől nyílnak a vidékfejlesztési pályázatok

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz (ÚMVP) kapcsolódó pályázatokat a gazdálkodók várhatóan már e hónap közepétől benyújthatják - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az operatív programot az unió illetékes bizottsága már elfogadta. Jelenleg a magyar és az uniós szakértők arról az ötvennyolc pályázati jogcímről egyeztetnek, amelyek révén forráshoz juthatnak majd a magyar gazdálkodók az EU kasszájából.

Erdőtelepítés és gépbeszerzés

Ezek a megbeszélések a miniszter szerint jól haladnak. Így még várhatóan áprilisban pályázhatnak a magyar gazdálkodók az állattartó telepek hígtrágya kezelésének korszerűsítését célzó beruházások támogatására. Továbbá az erdőtelepítés és a gépbeszerzés segítésére. A vidéki mikrovállalkozások támogatásának részleteit pedig még pontosan most tisztázzák a magyar megbízottak a brüsszeli szakértőkkel – tájékoztatott Gráf József.

Korábban Ficsor Ádám, az agrártárca, a területért felelős szakállamtitkára egy nemrégiben tartott szakmai tanácskozáson arról beszélt: az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban alapvetően az állattenyésztés fejlesztését, továbbá a megújuló energiaforrások termelését és hasznosítását kívánják ösztönözni.

40 százalékos támogatás az állattenyésztésre

Mindehhez hozzátéve, hogy az állattenyésztés fejlesztését átlagosan 40 százalékos támogatással kívánják segíteni, míg a bioetanol gyártást a többlet gabonatermés levezetésére szolgáló technológiának tartják elsősorban. Ez utóbbi a területen összességében mintegy 2 millió tonna gabona felhasználására lesz mód a számítások szerint.

A szakállamtitkár aláhúzta: az agrártárca a támogatásoknál még kiemelt jogcímként kezeli a kertészeti ágazathoz tartozó támogatásokat, valamint a modernizációt szolgáló gépbeszerzéseket is. Ezzel kapcsolatban Ficsor Ádám aláhúzza: a speciális erő- és munkagépekre a gazdálkodók 35 százalékos támogatást vehetnek igénybe, míg az általános gépbeszerzés támogatása várhatóan 25 százalékos lesz.

Továbbképzés esetén 80 százalékos a támogatás

Az agrártárca figyelmet fordít arra is, hogy a gazdálkodók a megfelelő szaktudással rendelkezzenek, ezért képzésükre szintén jelentősebb összeget szán. A szakállamtitkár jelezte: lesznek olyan támogatások, amelyek csak akkor vehetők igénybe, ha a gazdálkodók előzetes képzésen vesznek részt. A képzési támogatás általában 80 százalékos lesz.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program célkitűzése még a munkahelyteremtés támogatása, valamint a falufejlesztés segítése. A munkahelyteremtésre az elkövetkező 7 évben 110-120 milliárd forint áll rendelkezésre, míg a falufejlesztés 60 milliárd forintra számíthat.

A munkahely teremtésre rendelkezésre álló pénzből mintegy 10-20 ezer mikrovállalkozást lehet támogatni vidéken annak érdekében, hogy új munkahelyek jöjjenek létre. A Leader Program végrehajtására, amely a falusi közösségek programjait hivatott finanszírozni, további 70-75 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program végrehajtására 2013 végéig mintegy 5 milliárd euró, azaz 1250-1300 milliárd forint áll rendelkezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik