Üzleti tippek

Újabb mentőöv a körbetartozás ellen

Igazságügyi szakértői hálózattal működik együtt a továbbiakban a hazai körbetartozás megfékezésére két évvel ezelőtt létrejött Eye Watch Global Network Kft. A cég az induláskor bemutatott információs rendszer mellett az utóbbi hónapokban számos új szolgáltatást is bevezetett, melyek döntő többsége a megelőzésre helyezi a hangsúlyt.

Morva Gábor, a cég kommunikációs igazgatója szerint a vállalkozások ma már egyre inkább érzik annak szükségességét, hogy maguk is tegyenek a számukra hátrányos helyzetek ellen. Egyre több cégvezető látja be, ha saját eszközeivel és szükség esetén külsős szakember bevonásával együttesen próbálja megakadályozni például a kifizetetlen számlákból eredő kinnlevőségek keletkezését, a vállalkozást valóban kevesebb kár éri.

A cég által komplex rendszerbe foglalt megoldások között olyanok is vannak, melyek az elkészített, leszállított termék vagy éppen szolgáltatás minőségével kapcsolatos kifogásoknak képesek gátat szabni. A teljesítések szerződés szerinti voltát a megbízók sajnos gyakran jogtalanul, helyzetükkel visszaélve vitatják – hangsúlyozta Latorczai János, a Veszprémi Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke.

Ilyenkor persze leginkább az alacsony tőkével működő kisvállalkozások kerülnek bajba, hiszen a kifizetés elhúzódásával működésük kerül közvetlen veszélybe. Sok olyan esetről tudunk, amikor a megrendelő a projekt végén az elvégzett munkát minőségi kifogással nem vette át, sőt, a vállalkozót késedelemre hivatkozva kötbérrel akarta sújtani.

Csak egy tőkeerős cég rendelkezik annyi szabad forrással, hogy az igazát ilyenkor akár bíróság előtt, peres eljárás során is képes megvédeni. Az igazságügyi szakértők bevonása ezekben az esetekben a folyamatokat jelentősen lerövidíti, ugyanakkor a jó teljesítés korrekt elismertetésére is biztosítékot jelent.

A szakértők a gazdasági, műszaki, környezetvédelmi, építészeti, ill. igény szerint más területeken egyaránt gyorsan, szakszerűen, a bíróságok és más hatóságok által elfogadott módszerekkel és keretek között működnek közre.

Latorczai János szerint az Eye Watch-csal való közös fellépés jótékony hatása nem csak a konkrét esetek szintjén lesz érzékelhető. Úgy látja, az igazságügyi szakértők felkérése, megbízása ma még egyáltalán nem általános, jobbára csak egy szűk kör számára jelent gyakorlatot. Az emberek, vállalkozások nem ismerik igazán az igazságügyi szakértőkkel való együttműködés lehetőségeit, kézzel fogható előnyeit, miközben a költségeket tekintve pedig a köztudatban számos tévhit kering.

Szeretnénk a szakértői munkát jobban a hétköznapok szintjére hozni, hogy az minden rászoruló vállalkozás számára – annak nagyságától, teljesítőképességétől függetlenül – elérhető legyen. Bízunk benne, hogy az Eye Watch által felépített rendszert erősítve az országos szakértői hálózat vállalkozások ezrei számára jelent majd újabb mentőövet a helyzetükkel visszaélő megrendelőkkel szemben – hangsúlyozta Latorczai János.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik