Üzleti tippek

Pénz hitelképes projektekre

A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. várhatóan 2013 végéig meghosszabbítja a Mikrohitel Plusz program érvényességét – jelentette be Aladics Sándor, az MFB vezérigazgató-helyettese a Hitelgarancia (HG) Zrt.-vel és az Országos Vállalkozásfejlesztési Konzorcium Kht.-val (OVKK) közösen tartott sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Aladics Sándor elmondta: a program keretében a tavalyi indulástól március végéig országosan összesen 310 darab kérelmet fogadtak be 2,96 milliárd forint értékben, ebből 240 darabot hagytak jóvá 2,3 milliárd forint összegben. A kérelmek átlagos átfutási ideje a beadástól a folyósításig átlagosan egy hónap volt, az átlagos hitelösszeg 9 millió forint, a futamidő általában a maximális 10 év.

A bank idei tervében mintegy 6 milliárd forint Mikrohitel Plusz kihelyezése szerepel 600 vállalkozásnak, a következő négy évben pedig 40 milliárd forint kihelyezését tervezik a konstrukcióban, ami közel 300 darab, átlagosan 11 millió forintnál nagyobb értékű beruházás megvalósítását segíti elő a mikroszektorban.

Elegendő forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy a mikrovállalkozások, köztük a családi vállalkozások megvalósíthassák elképzeléseiket – hangsúlyozta az MFB vezérigazgató-helyettese, hozzátéve, hogy a mintegy 250 ezerre becsült családi kisvállalkozói kör preferenciát élvez az elbírálási folyamatban. A turisztikai vállalkozások számára várhatóan 25 millió forintra emelik a hitel felső határát.

Az MFB a következő másfél hónapban komplett vidékfejlesztési hitelprogrammal jelenik meg – mondta Aladics Sándor. A bank önkormányzati sajáterő-pótló külön program indítását tervezi az uniós programokhoz, és tőkehitel-program indításán gondolkodnak a mikroszektorban is 6-8 éves lejárattal és 5 éves türelmi idővel, a technikáján még dolgoznak. A fejlesztési bank vizsgálja a devizában való refinanszírozás lehetőségét is, elképzelhető, hogy 2008-tól már devizakonstrukció is lesz, attraktív feltételekkel – mondta Aladics Sándor.

A Mikrohitel Pluszt az MFB a megyei és fővárosi vállalkozásfejlesztési alapítványok által létrehozott bankügynökök közreműködésével folyósítja. A legfeljebb 15 (az agrárszektorban legfeljebb 5) millió forintos, akár 7-10 éves futamidejű és kétéves türelmi idejű, a jegybanki alapkamattal megegyező kamatozású Mikrohitel Pluszért azok a vállalkozók is sikerrel pályázhatnak, akik nem bankképesek, de hitelképes projekttel rendelkeznek. A hitel mögött a Hitelgarancia Zrt. készfizető kezessége áll, aminek költségét az MFB állja a vállalkozók helyett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik