Üzleti tippek

Tényleg vannak minimálbérből élő vállalkozók

Eddig 340 olyan vállalkozót vizsgált az adóhivatal, akik jelezték: valóban minimálbérből élnek. A revizorok a cégek háromnegyedénél nem találtak szabálytalanságot, vagyis tényleg vannak olyan vállalkozók, akik a létminimumhoz közeli összeget keresnek.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a járulékfizetési és egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség ellenőrzésére 2007-re előirányzott 60 ezer vizsgálatból 14 700-at fejezett be az első negyedév végéig – jelentette be Hajdú Miklósné, az APEH főosztályvezetője a szervezet keddi sajtótájékoztatóján. A vizsgálatok során mintegy 2,8 milliárd forint, a tavalyi első negyedévinél 46 százalékkal több nettó járulékkülönbözetet állapítottak meg a revizorok.

A minimum járulékalap (131 ezer forint) szerinti fizetésre 1,614 millió magánszemély volna kötelezett, ha nem tettek volna bejelentést attól eltérő járulékalapról – vagyis nem állították volna az adóhatóságnak, hogy valóban minimálbérből élnek. E körben eddig 340 vizsgálat zárult le, amelyeknek egynegyede átlagosan 1 millió forintos megállapítással járt. A főosztályvezető szerint sokan valóban a minimálbér alatt vagy környékén keresnek, ugyanakkor a járulékalap ellenőrzése nehéz, mert a munkáltató és a munkavállaló érdekei gyakran megegyeznek, s a zsebbe fizetést nehéz bizonyítani.

Kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság azokra a vállalkozókra is, akik több évig a minimálbér alapján fizettek járulékot. A főosztályvezető egy fodrászatot hozott fel példának, amely 2001. és 2005. között mindig a minimálbér után fizetett járulékot. A revizorok úgy látták, évi 240-360 ezer forintból nem lehet megélni, főleg nem lehet 3 millió forint tőkebetétet elhelyezni a vállalkozásban, éves szinten 170 ezret költeni életbiztosításra, s a régi autót újra cserélni. Az ismertetett esetben az adóhatóság 4 millió forint többletjövedelmet állapított meg annak adó- és járulékvonzataival. Az ilyen cégek tulajdonosainál egyébként vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményeznek.

Ajánlott videó