Üzleti tippek

Felpörgetett kapcsolatok

Példátlan mértékű sávszélesség-növelési hullám söpört végig az év elején a hazai internetes piacon, a fejlesztések révén egyre több felhasználóhoz juthatnak el a legújabb webkettes szolgáltatások vagy az internet alapú televízió.

A telefon- és kábelcégek egymást túllicitálva jelentettek be újabb és újabb sávszélesség-növeléseket az év elején, a belépőszintű kapcsolatok esetében általában duplázást, de bizonyos csomagoknál 3-4-szeres növekedést is jelentő fejlesztésekre egyes szolgáltatók több száz millió forintot költöttek. A felhasználók egyelőre szerencsések, a gyorsulást követően is még a régi előfizetési díjért netezhetnek.

Gyorsulási futam

A sort a legnagyobb hazai távközlési társaság, a Magyar Telekom nyitotta, a vállalat még a múlt év végén jelentette be, hogy hálózatán megnöveli az ADSL-sávszélességeket. A fejlesztés befejezését február végére ígérte a cég, így a megnövelt sebességek már megjelennek a társszolgáltatók, többek között a T-csoporthoz tartozó T-Online ajánlataiban is.

A második és harmadik számú vezetékestelefon-szolgáltató, az Invitel és a Hungarotel is kénytelen volt felvenni a kesztyűt, igaz, ezek a cégek csak március elejétől kezdték meg a gyorsítást. A fejlesztést a januári bejelentés szerint 470 millió euróért a Hungarotelt és a PanTelt is birtokló Hungarian Telephone and Cable Corporationhöz (HTCC) kerülő Invitel június végéig tervezi befejezni. A Hungarotelnél a sávszélesség-növelés befejezésének pontos időpontjáról nem közöltek adatokat, de túl sokáig nem halaszthatják, ha versenyképes ajánlatokkal akarnak megjelenni a piacon.

Vonzó tartalom

Tudta-e?


A szolgáltatók ajánlataiban szereplő letöltési sebességek a maximális értékek, a tényleges kapcsolat gyorsasága sok esetben ennek töredéke. A kapcsolat sebessége ADSL esetében többek között a kapcsolóközponttól való távolságtól, míg kábelnetnél az adott hálózatot használó netezők számától is függ.

Az ár, vagyis a havi előfizetési díj ugyan még napjainkban is kulcsszerepet játszik abban, hogy valaki vásárol-e internet-előfizetést, de egyre fontosabb tényező az is, hogy számos szolgáltatás, vonzó tartalom érhető már el a weben. Ugyan nálunk még gyerekcipőben jár, de terjed az elektronikus ügyintézés, és a tavaly feltűnt webkettes szolgáltatások azzal, hogy nagyobb beleszólást adnak a felhasználónak a netes tartalom szerkesztésébe és alakításába, egyre több embert csábítanak a világhálóra. Elég csak a már közel kétmillió regisztrált felhasználóval rendelkező közösségépítő oldalra, az Iwiwre vagy a gomba módra szaporodó videómegosztó portálokra gondolni. Ahhoz azonban, hogy ezek a lehetőségek, szolgáltatások tényleg azt az élményt nyújtsák, amire a felhasználók számítanak, megfelelő sebességű hozzáférésre van szükség.

Ráadásul a gyorsítás elengedhetetlen feltétele a hazai piacon tavaly megjelent, de igazi felfutást várhatóan csak jövőre produkáló internet alapú televíziós (IPTV) szolgáltatás elindításának, amely válasz lehet a kábelcégek által már korábban megvalósított három az egyben szolgáltatásmodellre. Ennek keretében az előfizető egy társaságtól kapja a tévé-, az internet- és a telefon-hozzáférést. Az IPTV használatához minimum 6-8 Mbit/s körüli letöltési sebességet nyújtó internetkapcsolatra van szükség, ám ilyen szintű elérése még az év elején is csak a felhasználók töredékének volt. Ez a helyzet azonban gyökeresen megváltozhat a sávszélesség-növelés révén, a Magyar Telekom szolgáltatási területein például a korábban 2 Mbit/s-os kapcsolattal netezők letöltési sebessége 8 Mbit/s-ra nő.

Kábelen is terjed

A gyorsítási hullámból természetesen nem maradtak ki a kábelszolgáltatók sem, sőt az eddigi bejelentések sebességi rekordja is egy kábelcéghez köthető, a UPC Magyarország Kft. topcsomagja ugyanis 20 Mbit/s-os elérést kínál. A kétszázezres net-előfizetői táborral büszkélkedő UPC januárban jelentette be, hogy március elsejétől átalakítja internetes ajánlatát, és nagymértékű sávszélesség-növelést hajt végre hálózatán, amely több millió eurós hálózatfejlesztéssel jár együtt. Február végén a harmadik számú hazai kábelcég, a közel 40 ezer netelőfizetővel szerződésben álló FiberNet is bejelentette, hogy megemeli internetcsomagjai maximálisan elérhető sávszélességét, a fejlesztésre a cég több mint 150 millió forintot fordít. De duplázza a letöltési sebességet az EMKTV és a PR-Telecom, áprilisban pedig a T-Kábel területein is megvalósul a gyorsítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik