Üzleti tippek

Enyhén javult az Ecostat kkv-indexe

admin
admin

2007. 04. 03. 10:50

Az Ecostat kis- és középvállalati konjunktúraindexe 2007 márciusában kismértékben növekedett, értéke 43,6 százalék. A hazai vállalatok bizalmi trendje a tavaly ősszel mért legalacsonyabb szint után fél éve lassú ütemben emelkedik.

Az üzleti várakozásokat számszerűsítő mutatók értéke szeptember óta viszonylag szűk sávban, 40 és 44 százalék között ingadozik, tendenciájában fokozatosan javul. A bizalmi felmérések eredményei a kis- és középvállalatok mértéktartóan erősödő üzleti várakozásait jelzik.

A hazai gazdaság idei fejlődését alapvetően a külső piaci viszonyok határozzák meg. A nemzetközi kereskedelem bővülése megközelíti ugyan az előző évi magas szintet, a magyar gazdaság korábban regisztrált növekedése azonban nem lesz tartható. A lakossági kereslet mérsékelt ütemben bővül, a beruházások várhatóan az év második felében élénkülnek. 2007-ben a belföldi kereslet összességében lanyha lesz, a kis- és középvállalatok értékesítési lehetőségei behatároltak.

Az európai nagyvállalatok dinamikus gazdasági tevékenysége bővíti a magyarországi leányvállalatok teljesítményét, ezzel a versenyképes középvállalatok beszállítói lehetőségei továbbra is kedvezőek. A keresletszűkítő intézkedések miatt a mikro- és kisvállalkozások működési feltételei érezhetően szigorodnak.

A hazai kis- és középvállalatok 2007 márciusában szigorodó termelési feltételekkel számolnak. Az államháztartás egyensúlyának helyreállítását célzó megszorítások az év egészében éreztetik hatásukat, a könnyítést jelentő adóreform viszont legkorábban 2009-től várható. Ebben az évtizedben reálisan lassú és fokozatos adócsökkentések várhatók.

2007-ben a mérsékelten növekvő gazdasági környezetben a vállalkozások jövedelmezősége és tőkeellátottsága érdemben nem változik. A cégek piaci helyzetét, értékesítési lehetőségét a kereslet visszaesése szűkíti, eredményességüket rontják a növekvő adó- és járulékterhek. Az alultőkésített kisvállalkozásokat hátrányosan érinti a romló fizetési morál. A kormányzat konszolidációs lehetőségei e téren behatároltak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.