Üzleti tippek

Hogyan legyünk beszállítók?

Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. a Beszállítói Program keretében kézikönyvet jelentetett meg, amely a cégek beszállítóvá válásához nyújt információkat, tanácsokat – mondta Spányik Péter, a kht. üzletfejlesztési igazgatója.

A „Beszállítói útmutató – Kézikönyv kis- és közepes vállalkozások számára” című kiadvány az általános ismereteken túl bevezeti a vállalkozásokat az üzleti alapismeretekbe, bemutatja a nagyvállalatok beszállítói követelményrendszerét, sorra veszi a jellemző beszállítói tevékenységeket. Ezek mellett a kiadvány kitér a minőségirányítási rendszerekre, külön fejezet tárgyalja az Európai Unió beszállítói piacát és az itt elérhető támogatásokat.

Spányik Péter elmondta: a Beszállítói Program célja egyebek mellett, hogy a Magyarországon megtelepedett cégeket minél jobban beágyazzák a magyar gazdaságba. Célja az is, hogy fejlessze a magyar exporttevékenységet – tette hozzá.

Kárpáti Sándor, az ITDH Beszállítói és Tanácsadó Központjának vezetője elmondta: a program a kis- és középvállalkozásokat (kkv), valamint a közepes, nagy cégeket is meg kívánják célozni. „A kkv-nek mankót nyújthat ez a könyv a beszállítóvá váláshoz” – fogalmazott a központ vezetője. Hozzátette: a nagyobb cégeknek úgy próbálnak támogatást nyújtani, hogy egy integrátor vállalat köré igyekeznek őket csoportosítani.

Példaként említette a Suzuki projektjét, ahol mintegy 18 ilyen beszállítói cég működik. Hozzátette: a következő projektet az amerikai, futóműgyártó Dana vállalat köré szervezik. Az idei évre 4-5 hasonló programot terveznek.

Kálmán János, az útmutató szerzője elmondta: rendkívül élessé vált a verseny ezen a piacon is, ma már a multinacionális vállalatok komplex szolgáltatásokat vagy termékeket kívánnak megvásárolni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a sikerhez szükség van kutatás-fejlesztési beruházásokra is a beszállítóknál. Szavai szerint ez biztosítékot is jelenthet a beszállítónak, mivel a nagyobb hozzáadott érték miatt magasabb árat is érvényesíthet.

Az ITDH adatbázisában jelenleg 2400-2500 beszállító van regisztrálva. Becslések szerint ennek mintegy duplája, 4000-5000 cég foglalkozik beszállítással Magyarországon, és 8000-10 000 lehet azon vállalatok száma, amelyek képesek lehetnek beszállítói tevékenységet végezni.

A Beszállítói Programba bekapcsolódtak a regionális szervezetek, kamarák is. Így az útmutató náluk is beszerezhető, de ingyenesen letölthető az ITDH hivatalos honlapjáról is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik