Üzleti tippek

Testre szabott cégszámlák

Korábban sokan a speciális vállalati ágaknak kínált folyószámlacsomagok eltűnését jósolták, ma mégis reneszánszukat élik.

Nyilvánvalóan az egészségügyi és adóreformra, valamint a nyomukban megszaporodó, e területekkel foglalkozó magáncégekre kacsingathatnak azok a bankok, amelyek az utóbbi időben ismét erősítettek a speciális vállalati ágaknak kialakított külön folyószámlacsomagok piacán. Az e konstrukciókat régóta nyújtó UniCredit Banknál például a legolcsóbb általános (Bázis) céges számlacsomag 4000 forintos számlanyitási díját teljesen elengedik, s a havi számlafenntartási költség is ezer forinttal alacsonyabb azoknak a gyógyszerész- vagy könyvelőcégeknek, amelyek e „testre szabott” csomagot választják.

Ugyanilyen feltételekkel még az adószakértőknek, a könyvvizsgálóknak, a közjegyzőknek, az ügyvédeknek, sőt akár újságírói vállalkozásoknak is kínál külön csomagot az UniCredit Bank. Ezek sztenderd társaikkal szemben még havi 5 ingyenes elektronikus átutalási lehetőséget is garantálnak, igaz, a betétlekötések, további tranzakciók díja már lényegében megegyezik az egyéb vállalkozásoknak ajánlott konstrukciókéval.

A K&H Banknál a speciális számlacsomag díja első látásra azonos a minden kisvállalatnak ajánlottal, de többletszolgáltatást nyújtanak hozzá. Átutalásaiknál és a készpénzfelvételnél járnak jobban (alkalmanként néhány tíz ezrelékkel) azok az ügyfelek, akik az e banknál elérhető egészségügyi, könyvelői vagy jogászi számlacsomagot választják. Emellett a többiekkel ellentétben még éves díj nélküli ingyen üzleti bankkártya, vállalati mobiltelefonos információnyújtás, sőt életbiztosítás is jut nekik.

Az OTP Banknál egyelőre nincs külön számlacsomag, de a hírek szerint éppen új, az egészségügyi cégeknek szóló konstrukciókat készítenek elő. Az orvosi vállalkozásoknak nyújtott külön Medicin-Plusz hitelt mindenesetre most is a legjobb céges ügyfeleknek szóló prime rate kamattal kínálják (ez most 11,75 százalék).

Az ügyfél szokásaitól függ, hogy olcsóbb-e a Citibank könyvelői, könyvvizsgálói és adótanácsadói konstrukciója a klasszikus vállalati számlacsomaghoz képest. Előbbinél 800 forinttal alacsonyabb a havidíj, s az online utalásokra nem vonnak le fix összegű (havi 1500 forint) átalánydíjat. Havi legalább 6–7 alkalommal utalást kezdeményező Citibank-ügyfeleknek viszont a hagyományos cégszámlacsomag éri meg.

A külön orvosi üzletágát másfél éve felépítő Volksbanknál teljesen ingyenes bankszámlavezetést (vagy értékpapírszámla-vezetést) és internetbanki elérhetőséget ajánlanak minden orvosi vagy az egészségügyben dolgozó ügyfélnek. A Volksbank ezen túl maximum 15 éves futamidejű, akár 30 millió forint összegű kedvezményes kölcsönt (Patika-Start hitel) kínál új gyógyszertárak megnyitására és fejlesztésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik