Üzleti tippek

Rekordot döntött a felszámolások száma

Az idei év első negyedében csaknem 2500 magyar vállalkozás jutott a felszámolás sorsára, több mint minden korábbi első negyedévben és 10 százalékkal több, mint az előző negyedévben – derül ki az Opten Kft. elemzéséből.

Az első három hónapban 2498 céggel szemben tettek közzé felszámolási eljárást, miközben a csődök száma összesen 8 volt a negyedévben. Miközben a felszámolások száma tovább nőtt, a végrehajtásoké csökkent 2007-ben.

A képet némileg árnyalja az Opten szerint, hogy a negyedév során csaknem 9 ezerrel 469 ezerre emelkedett a működő vállalkozások száma. Ez a megelőző év azonos negyedévéhez viszonyítva 1,9 százalékos növekedés. A felszámolt vállalkozásokat a működőkhöz viszonyító mutatószám így 5,32 ezrelékre növekedett a megelőző évi 4,8 ezrelékről.

A magyar vállalkozások nehéz helyzete mögött minden bizonnyal a belső kereslet visszaesése húzódik meg – véli Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. A megszorítások idején természetes jelenség Magyarországon azzal párosul, hogy a rendszerben levő feszültségek, az évek óta halmozódó lánc- és körbetartozások, illetve a fizetési határidők kitolódása egyre több vállalkozásnak okoz likviditási problémákat.

Az igazgató szerint a nehéz időkben a cégeknek sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk partnereik kiválasztására, fizetőképességük, csődesélyük ellenőrzésére, mert a legjobb vállalkozásokat is nehéz helyzetbe hozhatja egy rosszul megválasztott partner nemfizetése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik