Üzleti tippek

Nem csak az exportőröknek hátrányos az erős forint

Egy nagyobb mértékű forinterősödés véglegesen megingatná a kisebb cégek helyzetét. A jelenlegi árfolyamszint mellett vonzóbb lehet a forinthitel – írja a Napi Gazdaság.

A Raiffaisen Bank szakértői szerint a forint sávjának eltolása vagy eltörlése nyomán bekövetkező forinterősödés nemcsak az exportőröket érintheti negatívan. Azok az importőrök is veszélynek vannak kitéve, akik lefedezték az árfolyamkockázatukat határidős vételekkel, de a jelenlegi erős forint mellett nem tudják érvényesíteni ezt az árfolyamszintet.

A magyar fizetőeszköz további erősödése az Erste Bank szerint elsősorban az exportőr cégek számára teremtene kritikus helyzetet. A Commerzbank eddig nem tapasztalt releváns változásokat az árfolyamkockázatoknak fokozottan kitett cégeknél. A Citibank szerint az árfolyam alakulása a még fedezetlen importőrök esetében váltott ki némi aktivitást, az exportőrök inkább várnak a gyengébb forintra.

Az MKB Banknál fontosnak tartották kiemelni, hogy a jelenlegi árfolyamszint a devizaadóssággal rendelkező ügyfélkör részére felveti az adósság devizaszerkezetének változtatását. A jelenlegi árfolyamok mellett, még a magas forintkamatszint ellenére is vonzóbb forintban eladósodni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik