Üzleti tippek

Elvárt adó: plusz teher és bizonyítási kényszer

admin
admin

2007. 03. 27. 11:26

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint a módosított elvárt adó bevezetése jelentős adminisztratív többletterhet okozna a vállalatoknak, többletmunkát jelentene az adóhivatal munkatársainak, ugyanakkor nem eredményezi a kormányzat által elvárt bevételt.

A szövetség keddi közleménye szerint a kormány által javasolt módosítások nyomán megszűnnek ugyan a korábbi alkotmányossági aggályok, a javaslat azonban a bizonyítás terhét az érintett vállalatokra hárítja, ami számukra jelentős adminisztratív többletterhet okoz.

Az MGYOSZ szerint a kormány által várt közel 60 milliárd forintos adóbevétel nem reális. Ebből az adónemből származó központi bevétel számításaik alapján nem érné el vagy alig haladná meg a 20 milliárd forintot.

Az elvárt adó tervezett módon történő beszedése jelentős többletmunkát, többletköltséget okoz az erre hivatott APEH számára is. Az MGYOSZ szerint ha az adóhatóság nem tud megfelelni új rendkívüli ellenőrzési kötelezettségének, kétségessé válik az új adónemtől elvárt hatás, az adóelkerülők számának csökkenése. Ezáltal kérdésessé válhat az adónem hatékonysága és a bevezetés eredményessége is.

Az MGYOSZ az elvárt adó kapcsán ismételten hangsúlyozza korábbi szakmai álláspontját: a gazdaság valamennyi szereplőjének érdekét egy kellően előkészített és széles körű szakértői vitával kísért adóreform szolgálná, amelyhez továbbra is felajánlják együttműködését.

A pénzügyminiszter hétfői kijelentése szerint a szerdai kormányülésen elfogadhatja a kormány az elvárt adó új változatának tervezetét. Az elvárt adó tervezett formájával kapcsolatban fenntartásait hangoztatta Kóka János gazdasági miniszter is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

firo: 16.10.2018, Football, Landerspiel, National Team, Season 2018/2019, UEFA Nations League, FRA, France - GER, Germany Bundescoach Joachim LOW, GER, before the game | usage worldwide
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.